· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Зграде које су међусобно повезане МОСТОВИМА или РОТИРАЈУЋИ апартман - Грађевине које одузимају дах

Чуда модерне архитектуре полако освајају свет, а због неких зграда туристи су спремни да оду на крај света.

Ротирајућа зграда, идеја архитекте Дејвида Фишера, требала би да "никне" у Дубаију, апартмани ће моћи да се ротирају за 360 степени, а вредност једног је око 30 милиона долара.

Зграда лучке управе у Антверпену је спој традиционалне и модерне архитектуре. Изградња стаклене куле, која се надвија над зградом која је некада била ватрогасни дом, започета је 2012. године, а дело је Захе Хадид. Два објекта, иако су потпуно различита, терају посматраче да га сагледају са свих страна како би видели симбиозу два објекта.

Она је аутор и Галакси СОХО зграде у Пекингу,  то је пет зграда које су међусобно повезане мостовима, поједине су и раздвојене. Када се посматрају ове грађевине, делују као пројекти будућности. 

Прочитајте још: Многима је омиљена књига, а малобројни знају истину како је настао Хари Потер

Гугенхајм музеј у Билбау, спој је металних и природних материјала, а различити "разиграни" облици чине јединствен облик. У згради је смештен музеј савремене уметности, и заузима простор од  32.500 квадратних метара уз реку Нервион. Саграђена је 1997. године, по пројекту Френка Герија. 

Јјае
Зраци сунца рефлектују се на металним површинама Гугенхајм музеја

Ле Корбизијеова капела Нотр Дам изграђена је 1950. године, и нимало не подсећа на традиционалну капелу. Нема главну фасаду, а аутор при конструисању крова био је инспирисан раковом љуштуром. Сама грађевина личи на печурку која доминира у природном окружењу.

Прочитајте још: Бразилац је дошао у Србију са 19 година и остао, игра фолклор и ПОРУЧУЈЕ: Ово морате видети!

Лондон је препознатљив по Биг Бену, али зграда "Геркин" такође је једна од препознатљивих грађевина овог града. Позната је још под називом "краставчић", налази се у финансијском центру, стаклена купаста зграда доминира градом. Аутор Норман Фостер добио је многе награде за ово оригинално дело.  

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.