· · Коментари: 0
историја

РОЗЕ су некада носили мушкарци, а ПЛАВА је била резервисана за жене: Ево када је све почело да се мења

Годинама смо живели у свету где се сматрало да је розе традиционално боја за девојчице док је плава резервисана за дечаке.

1617180335_Depositphotos_326281606_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ова “строга подела” и данас постоји - од дечије одеће преко књига, па све до наизглед небитних ствари као што су честитке или папири за паковање поклона. Колико год вам чудно то звучало, постојало је време када је плава била “женствена”, док је пинк била боја за дечаке.

Да бисте разумели овај концепт морамо се вратити у време када боје уопште нису биле повезиване са полом који их носи, а розе и плава нису биле коришћене као “знак распознавања” за дечаке и девојчице. У то доба, деца, ког год пола била, углавном су носила бело.

Прочитајте још: Мијатова НЕВЕРОВАТНА прича! За Магазин новости открива зашто КУВА ПО КУЋАМА - овај младић је ХЕРОЈ!

И дечаци и девојчице носили су хаљине, а бела је изабрана због чињенице да се тканина те боје лако одржавала корићењем избељивача. Деца су почињала да носе колоритнију одећу која би откривала њихов пол (као што су сукње и кошуље) све до шесте или седме године.

Розе је “мужевније”, плаво “женственије”!

Концепт који је појединачне боје повезао са полом родио се тек средином 19. века, пише портал Винтиџ њуз.

У то време, дечија одећа почела је чешће да се прави у светлијим тоновима и пастелним бојама. Коју деценију касније плава и розе почеле су да се везују за дечаке и девојчице, али не онако као данас!

Прочитајте још: Најчувеније уводне реченице најбољих романа у историји књижевности

Плаву су прво углавном носиле девојчице док је пинк била омиљена нијанса за дечаке.

Доказа ове праксе има много у публикацијама с почетка 20. века. Магазин “Еарнсхаw’с Инфантс’ департмент” је 1918. објавио текст у коме тврди: “Пинк је јача и одлучнија боја и прикладнија је за дечаке. Плава, која је деликатнија и нежнија, лепша је за девојчице”.

Теорије које су ово објашњавала варирале су током година, али углавном се веровало да је плава повезана са Богородицом, па је зато имала “женску” конотацију” док је розе повезивана са црвеном на коју се гледало као да снажну и јаку, па самим тим “мушкију” боју.

Прочитајте још: Тест личности Далај Ламе: Одговорите на 3 питања и сазнајте каква сте личност!

Тридесетих година 20. века ситуација је почела да се мења.

Стручњак за боје Гавин Еванс је у интервјуу за Бизнис инсајдер чак открио да су крајем 19. и почетком 20. века мајке саветоване да дечаке облаче у розе како би они израсли у снажније мушкарце.

Када се ситуација променила?

Тридесетих година 20. века ситуација је почела да се мења. Ођедном, модне куће су пинк почеле да рекламирају и продају као “савршену” за жене док је плава ођедном постала “мужевна” и мушка. Часопис Тајм је у то време једном приликом објавио табелу у којој је наводио које модне куће прелазе на “ново правило” и које још увек користе “стару поделу”.

Плава и розе боја данас су савршени пример како се мода и трендови у њој брзо могу променити.

Ипак, до почетка Другог светског рата розе и плаво потпуно су замениле родне улоге! Током година јаз између ових боја се само повећавао ширећи се са одеће и на играчке, колевке, колица и генерално читаву бејби индустрију.

У време када се родни идентитети преиспитују више него икада, а стари стереотипи руше и одбацују можда је време да и подели плаво/розе дође крај.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.