· · Коментари: 0
цвеће

Руже у саксијама? Могуће је, овако се правилно саде

Руже можемо да чувамо на терасама уз правилну негу.

1628522997_Depositphotos_77353694_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Како узгајати руже у саксијама?

Руже слободно можемо да уврстимо у најепше вртно цвеће. Уколико желите да вам овај прелеп цвет краси терасу, и то је могуће. Уз правилне начне садње, имаћете руже на балконима.

Руже можемо да гајимо у саксијама иако то баш и не виђамо често, чак ће овај вид садње дати већу контролу нивоа влаге и изложености сунчевој светлости.

Прочитајте још: Како да знамо да је биљкама потребно ПРЕСАЂИВАЊЕ?

Врста руже за саксије

Неће све руже добро да функционишу када се нађу у саксији. Ружа за пењање није добар избор јер ће се раширити свуда. Такође руже грандифлора имају тенденцију да буду на вишој страни са великим цветовима и могу бити склоне превртању. Хибридне руже исто треба оставити за врт јер обично не расту добро у саксијама. Зато ће се добро снаћи ружа покривачица тла, минијатурна, патио и полиантха, пише Тхе Спруце.

Саксија за руже

Изаберите релативно велику, високу саксију. Руже имају дубоко корење, па што је контејнер виши, то је боље. Такође треба да имају довољно отвора за дренажу на дну.

Земљиште за садњу руже

Користите медијум за сађење који се довољно добро дренира да умањи вероватноћу труљења корена, а да је довољно тежак да задржи влагу. Направите мешавину земље за сађење која се састоји од једне трећине квалитетног комерцијалног земљишта за садњу, једне трећине вртног компоста и једне трећине компостираног стајњака. Додајте шољу перлита да побољшате дренажу и једну шољу коштаног брашна у мешавину тла.

Прочитајте још: Блиставо лишће ОРХИДЕЈЕ уз помоћ ЛИМУНА: Правила која треба да испоштујете

Приликом сађења направите благо удубљење, затим уклоните ружу из посуде за расадник и ставите је у саксију. Напуните ружу преосталом земљом за сађење и чврсто је притисните.

Поставите их на местима која имају најмање седам сати директног сунца сваки дан.

Одмах након садње, руже темељито залијте. Не захтевају посебне режиме заливања, опште правило је заливање када је врх површине земље сув. Трудите се да вода не додирује лишће јер мокро лишће може да доведе до њеног пропадања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.