Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Сачувајте мождане вијуге уз унос ДВЕ врсте намирница: Потребно је да испоштујете количину!

Храна за врскунску форму вашег мозга.

1625567323_salad-2756467_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Оно што одаберете да напајате тело утиче више од броја на ваги и на то како вам одговарају фармерке. Све што ставите на тањир може вам бити од користи, од густине костију до памћења.

Када је реч о здрављу мозга, храна коју једете има велики утицај, каже др. Дале Е. Бридсен, неуролог и аутор програма The End of Alzheimer’s Program.

Прочитајте још: Пет намирница које ПУЦАЈУ од ПРОТЕИНА, а једноставне су за спремање! (ВИДЕО)

Да би ваш мозак био у врхунској форми, др. Бридсен препоручује да ограничите унос прерађене хране, црвеног меса и додатог шећера, док ћете са друге стране да обогатите јеловних хранљивим састојцима.

Храна за мозак

1. Зелено лиснато поврће

Доктор Бридсен препоручује храну са високим уносом фолата, попут лиснатог зеленила, броколија, прокеља јер помажу у смањењу нивоа хомоцистеина, аминокиселине која је повезана са атрофијом мозга и повећаним ризиком од Алцхајмерове болести.

Једна порција: 1 шоља куваног или 2 шоље сировог лиснатог поврћа.

Циљ: 6 порција недељно.

Фото: Пиксабеј

2. Кафа или чај

Кафа и зелени чај садрже кофеин за који је доказано да побољшава когнитивне функције помажући учвршћивању сећања, каже др Никол М. Авена, доцент за неуронауке на Медицинском факултету Моунт Синаи.

„Чај и кафа такође могу помоћи у јачању краткотрајног памћења.“ Само избегавајте додавање пуно шећера у свој напитак.

Прочитајте још: Масна риба као решење за МИГРЕНУ: Ново истаживање дошло до запањујућих резултата!

Једна порција: шоља кафе.

Циљ: Тренутне америчке дијететске смернице наводе да је безбедно по здравље да уносите до 400 мг кофеина дневно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas