Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАЈЕДНИЧКИ ЖИВОТ

Сада је тренутак за ВЕЛИКЕ одлуке: Поставите себи 5, а њему само једно ПИТАЊЕ

Почетак године за многе време доношења важних одлука, а једна од њих може бити и почетак заједничког живота са емотивним партнером.

1608987780_Depositphotos_166137378_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Које су предности започињања партнерског живота баш у време празника, а где се крију евентуалне замке?

Прочитајте још: Поступци који не привлаче пажњу МУШКАРАЦА: Избегавајте их

Психолог и психотерапеут Сања Станић истичеда се новогодишње одлуке креирају под утицајем атмосфере празника и да су дани који обележавају крај једног и почетак новог животног циклуса током цивилизације били веома значајни за групе и појединце.

На личном плану, свођење биланса, одбацивање старог и почетак новог периода, налази израз у потреби доношења новогодишњих одлука.

Прочитајте још: ИСПОВЕСТ МУШКАРЦА ПОСЛЕ РАЗВОДА: Ових 20 грешака ме је коштало брака

- Празнични ентузијазам често почива на магијском мишљењу и чињеници да се људи делимично ослањају на моћ спољашњих околности да на прави начин утичу на њихов живот. То је лајтмотив празничних жеља упућених себи и другима. Једна од тих одлука може бити и започињање заједничког живота. Празнична атмосфера може да буде инспирација за животне преокрете и да тренутак просидбе учини изузетним и веома свечаним - каже Станићева.

Круна доношења одлуке
Новогодишња ноћ би требало буде "круна" процеса доношења одлука, а не повод за импулсивно одлучивање о почетку заједничког живота. Важно је да партнери познају једно друго. Мање је битно колико су дуго заједно, а више начин како су то време провели. Да ли су се упознали са међусобним вредностима, циљевим и начином на који замишљају заједнички живот.

У овом периоду године појачане су нам емоције, усхићени смо и еуфорични, али како да знамо да смо донели праву одлуку и да смо спремни за тако важан корак?

Да ли је ризично одлучити се на такав корак?

- Усхићење може бити веома мотивишуће - сматра Станићева. - Промена у коју особе улазе када почињу заједнички живот, носи дозу неизвесности, па нас усхићење може учинити храбријим и предузимљивим. На тај начин идеја о заједничком животу постаје мање изазовна.

Прочитајте још: ОСВЕСТИТЕ СЕ: Неколико ЗНАКОВА који вам показују да сте у ЛОШОЈ вези

Пробајте, зашто да не? Фото: Депозит

Бити уз партнера и препознати његове потребе је одлика доброг односа. Ако то желимо, важно је да се он заснива на искреној комуникацији, исказивању осећања и сигурности, што је уједно и добра превентива конфликата. Ако смо успешни у томе, онда смо у стању да креирамо заједничку радост.

Почетак је еуфоричан, али како видите будућност и да ли сте истог порекла?

- Дешава се да један од партнера покрене питање заједничког живота под утицајем кризних догађаја. Међутим, показало се да доношење одлуке под притиском кризе дугорочно носи већи ризик за развод - истиче Станићева.

Партнери у почетку верују да ће занос, страст и заљубљеност заувек трајати, а са каквим изазовима се могу суочити већ на старту заједничког живота? Психолог наглашава да претпоставка да између партнера постоји љубав, интимност и дубока повезаност није гаранција успешног заједничког живота јер их на том путу чека много препрека.

Прочитајте још: За ДЕВЕТ ДАНА може да вам се догоди НАЈВЕЋА ПРЕВАРА - ево о чему се ради

- На почетку изазови нису велики. Прве тешкоће налазе у фрустрацијама свакодневног живота и усклађивању навика. Начин на који се емотивни пар допуњује и сарађује, прихвата оног другог, а да не изгуби себе, основа је функционалног партнерства. Важно је размотрити како замишљају заједничку будућност. Да ли имају исте планове о потомству, сличне ставове о подели послова, какве су им животне филозофије и убеђења, и како ће превазилазити неминовне разлике? Битну улогу играју социјални и професионални положај, физичко и ментално здравље и последице ранијих одлука - закључује Станићева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas