· · Коментари: 0
промена

САТ СЕ ПОМЕРИО: Какве ПОСЛЕДИЦЕ то оставља на наш организам?

Неки људи се лако прилагоде на ту промену, док други могу да осећају последице и неколико дана.

1603713139_Depositphotos_158331388_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Зимско рачуњање времена почело је јуче.

Додатни сат сна ће сигурно многе обрадовати, јер ће имати прилику да дуже спавају, али свако померање сата може да поремети биолошки ритам.

Прочитајте још: Разлози зашто би чешће требало да једете КИСЕЛЕ КРАСТАВЧИЋЕ

Утицај на здравље

Промене су знатно израженије код пролећног померања сата, када губимо сат времена сна, али могу да се догоде и код јесењег померања. Истраживања показују да се као последица јавља поремећај сна, а што даље прати и мањак концентрације.

Примећено је и да су људи мање продуктивни на послу после померања сата и да више губе време претражујући интернет и занимајући се другим стварима.

Наводно се после померања сата јавља и већи број срчаних удара, а главобоље су знатно учесталије него иначе.

Прилагођавање

Спавање је изузетно битно за прилагођавање приликом померања сата, па је добро да обратите пажњу на то да створите себи угодно окружење за спавање. Увече пригушите светло и припремити се та спавање. Светло има велики утицај на наш организам, те уколико нам је пред спавање просторија осветљена шаље нашем телу поруку да треба да се разбуди.

Прочитајте још: РАМЕ и леђа су постали свакодневни ЈАО! Четири начина могу да УКЛОНЕ БОЛ

Препоручује се избегавање кофеина, алкохола и појачана физичка активност. Посебно је битно да лежете и устајете отприлике у исто време.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.