Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕВЕРОВАТНО

САВАНТИ после повреде постају ГЕНИЈАЛЦИ, а да ли то може СВАКИ ЧОВЕК?

Постоје бројни документовани случајеви људи који су после повреде постали генијаци, а научници су открили који део мозга активира генија.

Oglas

Саванти су људима са аутистичним поремећајем од којих многи, иако им је коефицијент интелигенције знатно нижи од просека, имају неке невероватне способности. Према америчком истраживачу Даролду Треферту, са Универзитета Висконсин, који је три деценије посветио савантима, ово стање може бити генетско или - стечено (изазвано повредама мозга или болешћу).

Саванти су ретки
Савантизам се јавља код једног од милион људи, а код појединаца са аутизмом - један од 10. Ово стање даје невероватно памћење и вансеријски таленат за математику, ликовну уметност или музику. Неки од њих могу да без грешке помноже седмоцифрене бројеве, науче напамет неколико томова енциклопедије, кажу ког ће дана "пасти", рецимо, Нова 2050. година.

Саванти са аутизмом познатији су од оних који су неке генијалне особине накнадно стекли, и временом се испоставило да је свега 50 посто саванта - аутистично.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Они који су у и саванти и аутисти, обично нису у стању да схвате апстрактне идеје, и до њих не допиру иронија, сарказам и сленг, јер све дословно тумаче. Њихов мозак користи појединачне информације да би направио целину.

Данас просечан, сутра...

Истраживачи сматрају да синдром потиче од оштећења леве мождане хемисфере, која је одговорна за логику и језик. Десна хемисфера, где се формирају више меморијске структуре, прекомпензује изгубљене везе. Може се догодити да једног дана буду просечни, а наредног стекну фантастичне способности.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИЦЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Џејсон Паџет Фото:Треће око

Џејсон Паџет био продавац душека у Такоми, чији се живот "вртео" око опијања и јурњаве за женама. Једне ноћи су га избацили из караоке бара и крвнички претукли. Претрпео је тежак потрес мозга, задобио унутрашње повреде и посттрауматски стресни поремећај.

После ударца свуда је видео формуле и постао геније!

Убрзо су се појавили необични ефекти - рекао је да се његова визија променила, и уместо да види како се предмети полако померају, живот је видео у појединачним кадровима,  "пикселирано". Почео је да види математичке формуле свуда где је ишао, па уписао математику.

Да ли је свако геније?
Паџетов случај је један у низу документованих код којих је повреда главе резултирала појавом савантских карактеристика. Ова идеја стеченог саванта и даље збуњује истраживаче, који покушавају да схвате да ли то значи сви имамо потенцијал за генијалност у неком домену.

Рекао је да када, рецимо, шета кроз парк, може да види елементе Питагорине теореме и геометријске тангенте како сецирају (анализирају) сва кретања. Редовно је цртао невероватно сложене приказе броја "пи", за које је рекао да су карактеристична експресија визија којима је стално "бомбардован". У међувремену, постао је признати теоретичар бројева, дизајнер који осмишљава необичне облике на својим принтовима, па чак и предавач на једној од ТЕД конференција.

Прочитајте још: Био је ОМИЉЕН СРПСКИ ВЛАДАР: Деспот Стефан је СПАВАО ОКОВАН и ноћу ШЕТАО по селу, а разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА (ФОТО)

Др Тони Сикорија је  ортопедски хирург. Он је 1994, када су му биле 42 године, са телефонске говорнице у Олбанију позвао мајку. Док је спуштао слушалицу, у говорницу је урадио гром, одбацио га, и пао је на леђа.

Данас је композитор
Наредних 12 година је усавршавао музику. Данас је Сикорија пијаниста и композитор, чији су концерти распродати, што је драстична промена његових музичких интересовања која су некада обухватала само - рокенрол.
Ортопедски хирург је постао пијаниста!

После кратког вантелесног искуства, вратио се и бол. Након рехабилитације због проблема са памћењем и привремених оштећења моторичких способности, вратио се свакодневном животу. За неколико недеља појавиле су се "последице" - ођедном је пожелео да слуша Шопена у извођењу Владимира Ашкеназија са великом страшћу. Онда је пожелео да и сам научи да чита ноте и да свира.

Прочитајте још: Раде Поповић, начелник Београдске криминалистичке полиције, добио је ЗАДАТАК: Ко је убио мултимилионерку Драгу Митрићевић?

Ови случајеви стеченог савантизма навели су научнике да испитају да ли ове способности мирују у свима нама. Да ли је могуће покренути механизам у мозгу који нам омогућава да будемо креативни?

Леви предњи слепоочни режањ крије тајну!

Једна студија је проучавала вештачку стимулацију дела мозга за који се сматрало да би могао бити одговоран за ову врсту менталних способности: леви предњи слепоочни режањ. Истраживачи су дошли на идеју да би атипична дисфункција у овом делу могла довести до прекомерне компензације десне мождане хемисфере, односно, догађало се "такмичење" хемисфера.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas