Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЖИВОТИЊЕ

Савет ветеринара: Ако вам је КУЋНИ ЉУБИМАЦ под стресом, умириће га ОВЕ БИЉКЕ

Поред тога што су здраве за људе, ове биљке делују умирујуће и на кућне љубимце

1626530786_friends-1149841_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Уколико планирате да поведете кућног љубимца са собом на одмор који ће подразумевати далек пут, савет ветеринара је да пса или мачку на време ослободите додатног стреса уз помоћ биљака.

- Препарати који су природни транкилајзери, који смирују и опуштају животиње, праве е углавном на бази валеријане. То су најчешће комерцијална паковања која могу да се нађу у пет-шоповима. Валеријана има кумулативно дејство, и она би требало да се даје животињи неких седам-осам дана, пред очекивани стресни период, рецимо, пред пут, да би се то довело до неке концентрације која опушта животиње - објашњава за РТС ветеринар Дејан Поповић, који додаје да се све више у последње време, са истим циљем, користе матичњак и ветивер. Комбинују се са валеријаном, и имају „инстант" дејство.

Прочитајте још: Ветеринари саветују: Ове ствари КУЋНИ ЉУБИМЦИ не воле

За исте намене постоје и спрејеви и етерична уља на бази поменутих биљака, који ће помоћи животињи да се ослободи стреса.

Уколико имате дифузер, саветује се да набавите етерична уља од ових биљака, која ће ширити неопходну супстанцу кроз простор у којем бораве кућни љубимци.

Матичњак, валеријана и ветивер, такође се могу давати животињама у виду гелова или капсула.

Ове биљке су нарочито препоручљиве за примену током новогодишње ноћи, када животиње трпе стрес од звука петарди и ватромета.

- Матичњак и валеријана колоквијално се на српском зову и мацина трава, и то не случајно. Народ је одавно приметио да мачке обожавају те биљке - рекао је травар и новинар Момчило Антонијевић.

Када је реч о матичњаку, врло је корисно његово есенцијално уље. За само пет литара тог уља потребна је количина матичњака која расте на површини од једног хектара.

- Ако имате пса или мачку и ако вам је потребан умирујући инстант ефекат, обавезно набавите препарат са биљкама као што су матичњак и валеријана. Уколико смирење треба вама, можете да попијете шољу чаја од матичњака, то је изузетно корисна биљка, јер, поред тога што делује смирујуће, фантастичан је лек против мучнине, и препоручује се онима којима вожња смета - каже Антонијевић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas