· · Коментари: 0
ентеријер

САВЕТИ ДИЗАЈНЕРА: Не правите од ДОМА СКЛАДИШТЕ

Треба имати на уму да је за уређење дома потребно знати како боје, светлост, величина предмета и положај могу неки простор учинити лепшим (или ружнијим).

1597754872_home-1438305_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

ВИСИНА И ВЕЛИЧИНА ПРЕДМЕТА

Треба комбиновати различите висине предмета. Стога предмете као што су фотографије и слике, намештај и завесе на прозорима не распоређујте тако да сви буду на истој висини, а гледајте и да слични предмети нису исте величине. Превише малих ствари ће затрпати собу, док ће превише великих комада намештаја дати просторији утисак као да сте у магацину. Тајна добро уређеног дома је у игри различитих облика, висина и величина.

Прочитајте још: ОВДЕ можете да бирате шта желите, а само КИЛОМЕТАР ДАЉЕ вас чека право изненађење (ФОТО)

Фото: Пиxабаy

МЕРИТЕ, МЕРИТЕ, МЕРИТЕ

Импулсивна куповина није грех осим ако је узмете као правило у уређењу дома. Када купите непланирану ствар, увек чувајте рачун све док нисте сигурни да ће се она уклапати у вашу собу. Пре куповине било ког предмета направите план и обрачунајте колико новца можете потрошити.

Измерите просторије како бисте одредили положај и величину намештаја!

ЗАТРАЖИТЕ СТРУЧНИ САВЕТ

У страху да ћете живети по туђем укусу, одбијате савете, што је велика грешка, нарочито ако видите да вам дизајнирање не иде баш од руке. Понекад је довољан само нов, другачији поглед на ствари да бисте уочили зашто вам и поред труда нешто у соби не штима. Ако немате на располагању правог дизајнера, онда питајте пријатеље, чији вам се станови  допадају, за искрено мишљење о избору боја, тканина или распореду намештаја. Ако се не слажете, нађите и треће мишљење. Не морате све савете прихватити, али вас можда неко инспирише својом идејом.

Прочитајте још: Сваки ЕНТЕРИЈЕР би требало да има мало ове БОЈЕ: Доноси ОСЕЋАЈ ТОПЛОТЕ И УДОБНОСТИ

КАКО СЕ КАЧЕ СЛИКЕ НА ЗИД

Сваки зид се може претворити у галерију, а овакве изложбе би требало да имамо сви у дому - без обзира да ли је то скупоцена слика у уљу или цртеж вашег детета, можда и ваш. Ипак, и ту се може погрешити и произвести неугодан ефекат. Најбоље је да најпре направите оквире од обичног папира, залепите их привремено селотејпом на зид и испробате могућности све док не будете били задовољни исходом. Поиграјте се величинама, бојама и текстуром пре но што због правих уметничких дела избушите зид. Запамтите главу ствар, да се играте с различитим величинама оквира.

ПРВО ТЕКСТИЛ, А ОНДА БОЈА ЗИДОВА

Прво одаберите тепихе, намештај, јастуке и завесе, а тек онда пређите на одабир боје зида који ће одговарати бојама одабраног текстила. Разлог је очигледан: теже је пронаћи тканине које ће вам се сигурно допасти, а потом их уклопити са осталима, него окречити стан. А тканине, њихову боју и текстуру, наравно, бирате према величини простора.

Боју зидова бирајте на крају!

МОЈА СОБА, МОЈА ЛИЧНОСТ

Сигурно сте улазили у станове који су опремљени најмодернијим намештајем, али се вама чини као да сте ушли у продавницу, а не у нечији дом. То је зато што се често купује све ођедном и на једном месту, и распоређује онако како су уклопили ствари дизајнери у радњи. Резултат је куповина свега што се подудара, што значи дом који нема “личност”. Карактер дома се, заправо, гради годинама, а изграђује додавањем неке необичне столице коју сте пронашли на бувљаку или слике коју вам је продао млади уметник на улици. Тек током времена ћете пронаћи ствари које одговарају вашој личности и стварају утисак једнинственог дома.

Фото: Депости

Прочитајте још: Трик због кога ће све СЛАВИНЕ У КУЋИ СИЈАТИ

ТРИ НАЈВАЖНИЈЕ ПОЛИЦЕ

Кажу наши стари, кућа се гради, а дом се ствара. Али, понекад је довољан тренутак непажње или виша сила да труд нестане или се трајно оштети. Да бисте то спречили, унесите полице. Дизајнери кажу да су три најважније. На првој су урамљене фотографије ваших најдражих. На другој су књиге, разгледнице и ситнице, а трећа су ствари по личном избору, које доприносе личности вашег дома.

ОДРЕДИТЕ ФОКУС СОБЕ

Свака соба мора да има фокус, део за који ће се поглед посматрача одмах “залепити”, јер он соби додељује функцију. Веће просторије могу имати више фокусних тачака. У дневној соби, многима је то телевизор и комода на којој је постављен, уколико се нисте определили да га окачите о зид. Сви остали предмети, кауч, столице и фотеље, усмерени су према фокусу. Зато прво пронађите фокус или сврху просторије, а затим распоредите намештај око њега. Такође фокус могу бити велика слика, камин, па чак и необичан сточић за кафу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.