· · Коментари: 0
МОЈА БАШТА

САВЕТИ злата вредни: Поспите једну намирницу на поврће и има да расте као из воде! Штити биљке и од штеточина

Младим баштовани ови савети могу бити злата вредни

1620886208_0e1f371bbb83929eb64da56bfbcbca36254276a8.jpg
Фото: А.М.

Стигло је пролеће и време је за баштованство. Уколико у својој башти имате посађено поврће, а плодови нису крупни, стагнирају и не развијају се како би желели, ево пар савета, да расту као из воде.

У томе ће вам најбоље помоћи сода бикарбона!

Сода бикарбона за винову лозу и грожђе

Ако имате винову лозу не заборавите да је прскате раствором соде бикарбоне:

75 грама соде бикарбоне промешајте са 10 литара воде.
Испрскајте грожђе током зрења и спречите суху трулеж, али можете и да повећате шећер у бобицама.

Исти раствор може да се користи за прскање стабала разног воћа и да се овим спречи појава гусеница на лишћу.

Сода је број један у борби против пепелнице:

КРАСТАВЦИ: За превентивно прскање краставаца користи се 1 чајна кашичица соде у 1 л воде. Спречићете листове да пожуте.

КУПУС: Истим раствором можете да посипате купус против гусеница и бубица. Исто тако можете да направите раствор од 9 кашика јабуковог сирћета и 1 литре воде. Овим раствором испрскајте купус и бубица неће бити.

РИБИЗЛЕ: Рибизле испрскајте са: 1 супеном кашиком соде бикарбоне, 1 аспирином, 1 кашиком детерџента за прање суђа, 1 кашика биљног уља и 4,5 литара воде.

Да бисте привукли пчеле на грм рибизле, испрскајте је меденом водом: у литар воде растворите 1 кашику меда. Ово ће привући опрашиваче и ваше рибизле ће имати богат плод.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.