· · Коментари: 0
ПРАВА ЛЕЂА

Сазнајте да ли сте ТОРАЊ или МОСТ: Држање тела открива хоће ли вас леђа болети

Истраживање друштва Бритисх Цхиропрацтиц Ассоциатион

1606222542_Depositphotos_84889754_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Држање тела оставља утисак на друге људе, на пример, јесте ли сигурни у себе или не. Али, оно што је важније, указује хоћете ли имати озбиљне проблеме с леђима у каснијим годинама живота.

Британско друштво за киропрактику (Бритисх Цхиропрацтиц Ассоциатион) показало је како се по држању жене, гледајући из профила, може видети хоће ли се једног дана појавити болови у врату и леђима. 

Прочитајте још: Како ваше ДРЖАЊЕ утиче на ТЕЛО: Шта је правилно?

Према њиховом истраживању, просечна старост у којој се појављују такви болови је са 34 године живота. Ово су пет облика држања тела и проценти шансе од појаве болова у врату и леђима:

1. Коси торањ - глава је нагнута напред 

Жене с оваквим држањем имају највећу шансу (58 посто) да пате од болова у врату и леђима, а шансе да болове имају баш сваки дан су 29 посто.

Фото: Депозит

2. Мост - заобљена леђа 

Овакво држање је друго по реду ризичне групе која ће имати болове, а шансе за то су 56 посто.

Прочитајте још: Бол у врату може да доведе до МОЖДАНОГ УДАРА: Александар препоручује 7 лаких ВЕЖБИ (ФОТО)

3. Кашика - равна леђа, заобљена рамена

Овај облик држања у средини је по ризику од добијања болова, након "косог торња" и "заобљених леђа".

4. Нормална, правилна поза

Врло мале шансе за појаву болова у врату и леђима у старијој доби.

5.  Равна стражњица - равна леђа

Жене с оваквим држањем имају најмање шансе да ће добити болове у врату и леђима, киропрактичари кажу 21 посто.

Прочитајте још: Ако овако УСТАЈЕМО ИЗ КРЕВЕТА прети нам ПОВРЕДА КИЧМЕ

Реч стручњака

- Нешто више од 25 посто жена жали се на болове у врату и леђима који трају између једног и три дана. Срећом, ти болови могу да се реше посебним, врло једноставним вежбама истезања које су дизајниране тако да побољшавају држање и спрече болове кроз уравнотежену, флексибилну и снажну кичму - каже  киропрактичар Тим Хачфул.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.