· · Коментари: 1
ВАТРА

Седам ЛОШИХ НАВИКА које могу да изазову ПОЖАР У КУЋИ

Једна мала свећа може да узрокује велики пожар.

1604575228_Depositphotos_9938218_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Сведоци смо све већег броја пожара у становима услед људске непажње. Опасност од стварања ватре вреба са свих страна и довољан је један тренутак, да све постане пепео. Зато вам доносимо листу лоших навика које могу да изазову пожар у кући.

1. Погрешно спајате електричне апарате

Увек морате оставити простора около електричних апарата, јер не смете да дозволите топлини коју стварају да се генерише. Сви велики кућни апарати попут шпорета, фрижидера и машине за прање веша морају бити директно укључени у своју утичницу, а не спојени преко продужног кабла. Ако неколико великих апарата укључујете у струју преко једног кабла, рескирате кратки спој који може проузроковати пожар.

Прочитајте још: Знате ли како је БЕОГРАД добио име?

2. Одлазите из кухиње док је шпорет упаљен

Један од најчешћих узрока кућних пожара су кухање. Потребно је неколико секунди да плин или електрична плоча изазову ватру, па због тога ватрогасци саветују да никада не одлазите из кухиње док кувате.

Најчешћи узрок пожара у кућама и становима је остављање укључених рингли без надзора и неопрезно остављање упаљених цигарета.

Фото: Депозит

3. Користите старе и оштећене продужен каблове

Они могу да узрокују струјни удар и такође да повећавају ризик од пожара у дому. Врућина и искре које стварају "отворене" жице у каблу могу доћи у додир са било којим запаљивим предметом (тепих, кухињска крпа) и у року од 30 секунди узроковати пожар.

Прочитајте још: ПИСМО које је професор послао студентима постало хит на интернету (ФОТО)

4. Остављате електричне апарате упаљене кад излазите из куће 

Многи данас имају навику нпр. да оду до продавнице док машина за прање веша ради. Стручњаци и ватрогасци саветују да никада не остављате електричне апарате "у погону" без надзора.

Када одлазите на годишњи одмор све електричне апарате потребно је да искључите из струје, телевизор, рачунар, лампе, машину за прање веша, фрижидер, нарочито ако вас неће бити дуже време.

5. Не чистите машину за сушење веша

Тачније, филтер машине за сушење веша и простор око бубња у којем се скупљају остаци тканина. Они ће се накупити без чишћења, а топлина коју производи машина могла би их запалити.

- Плински бојлер услед нередовног одржавања може експлодирати и тако такође изазвати пожар, као и обичан бојлер који се не чисти од каменца.

Прочитајте још: ПЕТ СУПТИЛНИХ ГЕСТОВА који другима откривају вашу НЕСИГУРНОСТ

Фото: Депозит

 

6. Не гасите свеће 

Запамтите да једна мала свећа може да узрокује велики пожар, а вама је потребна секунда да је угасите. Лако се преврну или их ваши кућни љубимци могу срушити.

7. Одлажете чишћење димњака

Креозот је опасна материја која се накупља приликом паљења дрва и један је од главних узрока пожара у димњаку. Два пута годишње позовите оџачара да очисти и прегледа димњак, једном пре почетка сезоне грејања и након ње, али по потреби и током сезоне ако приметите да ваш димњак јако чади.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.