Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СРПСКИ ТРАВАРИ

ЖИВКО ИМА ЛЕК! СЕДАМ рецепата за најчешће летње БОЛЕСТИ шумадијског ТРАВАРА ЖИВКА

Шумадијски травар је сакупио рецепте који су и данас ефикасни.

1596196081_narcis.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Током вишегодишњег рада биолог Живко Славковић из Краљева сакупио је и обелоданио више од 170 рецепата из народне медицине централне Србије.

Прочитајте још: Сигурно га имате у кући: Једна кесица ОВОГ ЧАЈА уклања непријатан мирис ЗНОЈА

Рецептуре је бележио у разговору са старим људима Шумадије који су народне лекове сами правили и користили. Рецепти су корисни, разноврсни, а многи су занимљиви, а понки чак и веома необични.

Лек за бешику Фото: Депозит

Упаљена бешика

Упаљена мокраћна бешика се лечи чајем од листова пешуна. Кашику першуновог листа прелити са два децилитра кључале воде. Пије се шоља два пута дневно.

Рен се из земље вади до поднева и ренда и меша са медом.

Бактерије у мокраћи

Кашику биљке килавице прокувати у 250 милилитара воде, па оставити да одсоји док се не охлади. Процедите и пијте.

Астма

Неалергијска стма лечи се смешом рена и меда. Услов је да рен буде извађен из земље ујутру, пре 12 часова. Рен се изренда и помеша са медом. Деци до 10 година даје се пола кашичице два птуа дневно после чега не треба да једуОдрасли узимају два пут на дан.

Вашке и крпељи
Против шуге, крпеља и ваши, чобани у Шумадији бранили су се купањем у води у којој је прокуван ризом кукурека, чемерике, кантарион и листови црног лука.

Прочитајте још: Знате за ЦВЕКЛУ и СПАНАЋ, али да ли знате да помаже ЈАБУКА са ЕКСЕРИМА?

Синуси

Код упале синуса помаже клека. Уситне се гранчице и плодови, па се шака биљних делова прокува у литар воде, а онда следи инхалација.

Живко Славковић Фото: Youtube/ screenshot Kulturni Centar Ribnica Kraljevo

Дијареја

У Шумадији се дијареја заустављала сушеном кутикулом или унутрашњом опном кокошијег желуца. Она се сушила, млела или стругала и узимала један до два пута дневно уз чашу топле воде.

Чај од плодова зове, такође, помаже, а рецепт је кашика се скува у два децилитра воде.

Прочитајте још: КАЗАНОВА је тврдио да ово пиће ВРАЋА МУШКУ СНАГУ, убија и ВИРУСЕ и доступно је у СРБИЈИ

Рак коже

Рак коже је био  честа болест код пастира који су често били изложени сунцу. У Шумадији је помагао  ризом папрати који се кува док не постане концентра. Процеди се, дода мед и добије једнолична браон смеса којом се машу ранице на кожи пет пута дневно

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas