· · Коментари: 0
ПАМЋЕЊЕ

СЕКС утиче позитивно на рад МОЗГА, али и још ДВЕ СТВАРИ да бисте боље ПАМТИЛИ

Иако мозак није мишић, може бити истрениран или тром.

1601463614_Depositphotos_218702892_s-2019.jpg
Фото: Депозит

За разлику од бицепса или задњице, не можемо да видимо или осетимо када нам се мозак претвори у кашу због „злоупотребе“. Али било која атрофија овог органа осети се кад схватимо да смо изгубљени или се једноставно не можемо сетити врло уобичајене стране речи.

Ево само три врло једноставне свакодневне навике које могу драматично побољшати функцију мозга.

Лакше је рећи него учинити?

САН

Уморни смо од понављања да је сан изузетно важан за све аспекте нашег здравља. Али, на несрећу, у наше време човек спава мање него било које друго време у историји. Средином прошлог века људи су спавали око девет сати дневно, седамдесетих година ова цифра пала је на осам сати, а данас је у најбољем случају седам сати.

Фото: Депозит

Спавање је неопходно за одржавање оптималног неуропсихолошког оптерећења: од тумачења невербалних сигнала (онога што често називамо интуицијом) до правилне концентрације и организације информација у нашем уму.

Прочитајте још: Обожавате КАФУ, али имате повишен НИВО ШЕЋЕРА? Одмах је проспите, ево и зашто

У малој америчкој студији из 2010. године, истраживачи су пратили учинак две групе младих. У експерименту је сваки учесник извршио строг задатак учења, након чега је једна група одмарала 90 минута, а друга је остала будна док друга није завршила неколико сати касније. Учесници који су дремали између вежби, постигли су знатно бољи учинак на другом задатку и такође су се боље показали на тренингу. Чак и краткотрајни, "мачји" сан (20-25 минута) помаже у повећању нивоа будности и јача меморију.

ТРЕНИНГ СЕЦ́АЊА

Ако имате више од 30 година, вероватно се сећате времена када сте напамет знали најмање 15 бројева телефона. Сетите се колико сте често за то користили савете и трикове - на пример, повезивање одређених бројева са њиховом локацијом на тастерима или са датумом рођења? Бинго! То се зове коришћење вашег мозга како је предвиђено!

Фото: Депозит

Прочитајте још: Директно напада ћелије у панкреасу: Да ли Ковид-19 може да изазове дијабетес типа 1 код деце?

У савременом свету информације складиштимо готово свуда. У чланку истраживача из 2011. године, под насловом „Гоогле-ов утицај на памћење“, студентима је показано да памте много мање информација када знају да их у било ком тренутку могу пронаћи у претраживачу, а то доводи до смањења сопствене меморије. Зашто не бисте користили Гоогле у своју корист - само покушајте да се сетите свега новог и занимљивог што уз њега пронађете. (На пример, овај чланак!) Или је друга вежба увежбавање пет нових стихова неколико пута недељно.

СЕКС

Понекад, после дугог тешког дана, помисао на чак и брзи секс може изгледати толико тешко да се ви и ваш партнер слажете ... само спавајте (што није лоше - погледајте прву тачку). Али ако сексу уопште не дајете приоритет, то може утицати на рад мозга.

Прочитајте још: Овај ГЕН у мозгу контролише сексуалну жељу код мушкараца

Фото: Депозит

Барем тако каже студија из 2017. објављена у Јоурнал оф Геронтологy. Научници су питали групу старијих људи о њиховом сексуалном животу, а затим су их замолили да ураде стандардизовани тест. Ово је открило везу између учесталости секса и интелигенције: људи који су тврдили да одржавају интимност недељно постигли су боље резултате од оних који то нису учинили.

Такође је у другом тесту из исте године испитиван утицај секса на когнитивне способности 78 жена старих од 18 до 29 година. Испоставило се да су оне који су имале секс чешће боље обављале тестове памћења. Дакле, сада имате најмање три здраве могућности како провести вече.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.