Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОЋНО

Шест НАЈМОЋНИЈИХ ЗАЧИНА на свету за здравље, лепоту и дуг живот

Благотворна својства зачина. Помажу у свему.

1611053434_Depositphotos_55762939_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Зачини које користимо у кухињи, помажу да наша јела добију посебан укус и мирис, али јесте ли знали да нам могу помоћи и у борби против многих болести? 

Чили папричице

Љуте чили папричице убрзаће метаболизам и проток крви у телу и самим тиме помоћи у мршављењу и одржавању витке линије. Исто тако цапсаицин, састојак који садрже, стимулише мозак па нам се чини да смо мање гладни. Једно истраживање показало је како људи који стављају чили папричице у супу поједу 16 посто мање калорија за време главног јела од оних који једу незачињену супу. Наравно, папричице можете убацити у јело по избору и тако почети да контролишете апетит.

Прочитајте још: Један за купус салату, други одличан уз тропско воће... Шта све нисте знали о ЗАЧИНИМА?

Ђумбир

Ова намирница може вам помоћи при смиривању немирног желуца и у борби против артритиса. Истраживања показују да ђумбир помаже код смиривања осећаја мучнине који се јавља код трудница, али и људи који одлазе на хемотерапију. Многи научници сматрају да је и одличан савезник у борби против артритиса, остеопорозе и тумора. Истраживања су показала да су људи који су узимали капсуле с ђумбиром у року од 11 дана осећали знатно мање болове након вежбања, а екстракти ђумбира које су доктори ињекцијом унели у крв испитаника који пате од болова у колену, знатно су олакшали њихове муке.

Фото: Депозит

Цимет

Овај популарни и укусан зачин изврстан је додатак колачима, палачинкама и зимским напицима, али је осим тога и моћан борац за смањење нивоа шећера у крви. Доказано је да узимање пилула с циметом или једне кашичице чистог цимета дневно, помаже људима који се боре против дијабетеса другог степена. Убрзава циркулацију, па се често користи против целулита, а помаже нам и да се боримо против гастритиса и гљивичних и бактеријских инфекција.

Прочитајте још: Овај ЗАЧИН даје укус сваком јелу: Да ли га користите?

Шафран

Овај егзотичан додатак помаже нам да се осећамо боље и срећније. Стари Персијанци често су га користили управо као лек за подизање расположења, а најчешће се ставља у чај или јела с рижом. Истраживање је показало да шафран помаже женама у ПМС-у да се осећају ведрије и мање западају у депресивна расположења.

Першун

Научници с Универзитета у Мисурију открили су да першун може помоћи у борби против рака дојке и препоручују женама да першун сваки дан додају у јело. Такође је откривено како је першун одличан борац у рату против рака плућа, а одличан је извор фолне киселине која је неопходна трудницама. Першун садржи витамине А, Ц и К и помаже да оснажимо имунитет, па је одличан у зимским данима када желимо да заштитимо тело од прехладе, грипа и упала. Најбољи је свежи першун, а добро је знати да га можете и замрзнути.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Неки од зачина ТОПЕ САЛО на стомаку, а један од њих вам "убија" глад

Ружмарин

Овај миришљави зачин помаже нам да се концентришемо и боље памтимо. Може смирити немиран желудац и помоћи нам код главобоље, а користи се и у лосионима против перути, као и у онима за подстицање раста косе и стимулисање власишта. Користи се и за стимулацију рада бубрега и код пробавних сметњи, а наводно је и одличан природни афродизијак. Људи који се боре са стресом и депресијом требало би да се ослоне и на ову биљку, чији мирис смирује и опушта, а један од згодних начина за опуштање је купка употпуњена свежим ружмарином.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas