· · Коментари: 0
заборављање

Шест раних СИМПТОМА ДЕМЕНЦИЈЕ: Шта може да се учини

Не треба је посматрази као нормалан део старости, већ као болест коју можете спречити.

1605780093_Depositphotos_150401436_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Погледајте симтоме који указују да, можда, имате деменцију и савете како да спречите проблеме са заборављањем.

Деменција је синдром узрокован слабљењем функција мозга и обично се ради о хроничном или прогресивном току болести. Најчешће се јавља код старијих или особа средњих година.

Прочитајте још: КИНЕСКА ПОСЛОВИЦА ОТКРИВА ТАЈНУ: Ова врста љубави је најлепша!

Важно је знати и да постоје различите врсте деменције, те да оне могу утицати различитим начинима на људе. Ипак, постоје неки уобичајени рани симптоми који могу почети да се појављују и пре него што се дијагностификује деменција. Они укључују:

1. губитак памћења

2. проблеме са концентрацијом

3. потешкоће у извршавању свакодневних обавеза, попут плаћања у продавници

4. заборављање појединих речи у комуникацији, што чини теже праћење разговора

5. осећај изгубљености у простору и времену

6. честе промене расположења

Све ово су главни показатељи и аларми да је деменција у питању. Често заборављање места на коме сте оставили кључеве аутомобила, више пута постављање истих питања или заборављање важних датума и догађаја исто. Такође, код људи који имају деменцију се дешава да долазе у ситуацију да се сећају догађаја из давне прошлости, али не и ствари које су се догодиле пре неколико дана или сати.

Прочитајте још: СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ ТАЈНУ: Издвојите само 25 минута дневно и живећете 100 година

С обзиром на то да деменција погађа велики број људи, важно је знати да постоје ствари које сви можемо учинити како бисмо смањили шансе да се суочимо са овим проблемом. Постоје докази да здрав начин живота може драстично смањити наш ризик. Тако је недавно истраживање комисије Ланцет потврдило да ствари попут здраве исхране, контролисање шећера, избалансираног (нормалног) крвног притиска, одржавања правилне тежине, избегавање алкохола и цигарета, могу помоћи да овај проблем избегнете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.