· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Шест САВЕТА који ће вам помоћи да доживите СТОТУ

Медицина је свакако утицала на дужи животни век људи, генетика је такође важна, али и начин на који смо решили да проведемо наш живот

1596111351_Depositphotos_276490860_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос

Све чешће читамо приче о стогодишњацима који пливају преко Ламанша, или скачу из авиона падобраном, или су у 90. решили да пропутују свет.

Прочитајте још: Радмила Урошевић тврди: Деца данас плаћају терапеуте за савете које би им БЕСПЛАТНО дале мајке!

 

 Напредак медицине је главни разлог за дужи животни век људи, иако генетика игра важну улогу у томе. Постоје начини како да доживите стоту, а ово су неки од њих: 

1. Једите здраве боје – Прехрана богата зеленим и љубичастим поврћем није само добра за ваше срце, него је и начин да се заштитите од Алцхајмерове болести и смањује смртност од кардиоваскуларних обољења. Чињеница да су богати витамином Ц само доприноси њиховој благотворности. Једите црвено месо у малим количинама, јер једна шведска студија каже да особе које се хране на медитерански начин, који обилује рибом и поврћем, живе две-три године дуже од месоједа.

Прочитајте још: Од елегантне даме, до уличне кул баке: У 95. години постала модел! (ФОТО)

 

2. Нека вам стомак остане раван – Додатни центиметри у струку неће позитивно утицати на вашу дуговечност. Жене које су прошле менопаузу и изгубиле добру линију, имају повишен ризик обољења од срчаних болести и дијабетеса, каже истраживање Медицинског центра Универзитета у Мериленду. Губитак естрогена узрокује промене у дистрибуцији масти по телу и помера маст с кукова према абдомену.

Фото: Деспоситос

3. Будите опрезни ако више не осећате мирисе – Студија Националног здравственог института која је укључивала 3.000 старијих особа показала је да они који више не могу разазнати мирисе имају четири пута већу вероватноћу да умру у наредних пет година од оних који имају нормално чуло мириса. Ваше чуло мириса је веома важно, јер је заслужно и за чуло укуса. И још много тога…

4. Много се смејте– У студији урађеној 2012. године, научници с Медицинског факултета Алберт Ајнштајн пронашли су заједничку карактеристику коју је делило 243 стогодишњака, а то је да су се сви у животу много смејали. И свако од њих је сматрао да је смех веома важан део њиховог живота.

Прочитајте још: Има 117 година и прележала је корону: Упознајте најстарију особу у Европи (ВИДЕО)

 

5. Поклањајте, немојте само да узимате – Великодушни људи дају себе другима на разне начине – чине бројне услуге, удељују комплименте, не либе се да помогну другима… А, оно што заузврат добију, између осталог, је дужи живот. Научници су пронашли везу између давања и нижег ризика од преурањене смрти, јер се умањује утицај стреса.

6 .Не претерујте са телевизијом– Сваки сат гледања телевизије после 25 године живота скраћује живот за 22 минута, каже истраживање Универзитета у Квинсленду. Научници су установили и да људи који седе испред телевизије шест сати дневно, умиру пет година раније од људи који не гледају ТВ. Није телевизија сама по себи штетна, већ неактивност која произилази из седења испред ње.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.