Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
наука

СИГНАЛ из СВЕМИРА који је узбунио ЦЕО СВЕТ трајао је само ПОЛА СЕКУНДЕ: Шта се догодило?

Сигнал из свемира који је трајао само пола секунде и ухваћен је крајем априла ове године радио-телескопима на Земљи, узбунио је цео научни свет.

1598615519_space-624054_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Угашена звезда са друге стране Млечног пута емитовала је пре тридесет хиљада година снажну мешавину радио и рендгенске енергије. Тај се сигнал се 28. априла 2020. надвио над Земљу, активирајући аларме опсерваторија широм света

Прочитајте још: Да ли знате како је настао ЧУВЕНИ СИМБОЛ дигиталне комуникације? Ово је кратка историја „СМАЈЛИЈА“ (ВИДЕО)

Већина брзих радио-експлозија потиче са удаљености од стотина милиона светлосних година. Ова је дошла из Млечног пута.

Фото: Пиxабаy

Сигнал је био тамо и нестао је за пола секунде, али то је научницима било довољно да потврде да су открили нешто изванредно: прву брзу радио-експлозију која је настала од познате звезде у Млечном путу, наводи се у студији објављено 27. јула, пише Лајв сајенс.

Потиче са удаљености од стотина милиона светлосних година.

Од свог открића 2007. године, ови сигнали су збуњивали научнике. Рафали снажних радио-таласа трају највише неколико милисекунди, али у том времену стварају више енергије него Сунце у једном веку. Научници тек треба да утврде шта узрокује ове експлозије, али као могућа објашњења предложили су све, од сударања црних рупа до сигнала ванземаљских бродова. До сада, сваки познати брзи радио-експлозивни талас потиче из друге галаксије, удаљене стотинама милиона светлосних година.

Прочитајте још: ИСТЕРИВАЊЕ ЂАВОЛА У СРПСКОЈ ЦРКВИ: "На помен СВЕТОГ ОЦА почео да се шамара, а онда се десило нешто од чега се ДИЖЕ КОСА"

Овај сигнал је другачији. Посматрања телескопа указују да је прасак потекао од познате неутронске звезде – брзоокретног, компактног језгра мртве звезде, која спакује масу сунца у куглу величине града – на око 30 000 светлосних година од Земље. А можда се ради о још чуднијој класи звезда која се зове магнетар, а која је названа по невероватно моћном магнетном пољу које је у стању да избаци интензивне количине енергије много након што сама звезда умре. Сада се чини да су магнетари готово сигурно извор бар неких од многих мистериозних брзих радио-експлозивних таласа, написали су аутори студије.

Посматрања телескопа указују да је прасак потекао од познате неутронске звезде.
Фото: Пиxабаy

- Никада нисмо видели експлозију радио-таласа, подсећају на брзи радио-рафал од магнетара -  рекао је у изјави главни аутор студије Сандро Мерети са Националног института за астрофизику у Милану.

Магнетар, назван СГР 1935 + 2154, откривен је 2014. године када су научници видели како емитује снажне гама и икс-зраке у насумичним интервалима. Након што се неко време смирила, мртва звезда се пробудила снажном експлозијом рендгенских зрака крајем априла. Сандро и његове колеге открили су овај рафал сателитом „Интеграл“ Европске свемирске агенције (ЕСА), осмишљеним да хвата најенергичније појаве у свемиру. У исто време, радио-телескоп у планинама Британске Колумбије открио је експлозију радио-таласа који долазе из истог извора. Радио-телескопи у Калифорнији и Јути потврдили су брзе радио-експлозије сутрадан.

Прочитајте још: Ово је ТРЕЋИ НАЈЧЕШЋИ УЗРОК саобраћајних несрећа: НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ шта доводи до СУДАРА међу возачима

Експлозија радио-таласа и рендгенских зрака никада раније није откривена из магнетара, написали су истраживачи, снажно указујуц́и на ове звездане остатке као на веродостојне изворе постојања ових сигнала.

Ово откриће је било могуће само зато што је више телескопа на Земљи и у орбити могло истовремено да хвата прасак, и то у многим таласним дужинама у електромагнетном спектру. Даља сарадња између институција неопходна је да би се ове тајанствене појаве довеле у фокус.

  Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas