Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
понашање мачке

Сигурно да сте приметили: Зашто мачке воле узвишена места?

Ако сте се икад вратили кући и затекли своју мачку на фрижидеру или на највишој полици, нема сумње да сте се запитали - шта ради тамо горе?

1631712624_cat-6569156_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Знате и сами да постоји читав низ чудних облика мачијег понашања, која није лако објаснити. Па опет иако делује врло чудно испоставља се да је то што ваша мачка воли узвишена места поприлично уобичајено понашање.

Зашто се мачке опредељују за узвишена места?

Одговор ће вас изненадити својом једноставношћу: оне имају инстинктивну потребу да свет посматрају са узвишеног места јер су пре свега предатори који на овај начин лакше могу да уоче свој плен, али и да би избегле да саме постану плен већим грабљивицама. Виша позиција мачкама обезбеђује две по њу најбитније ствари – лакши начин да уочи плен и заштиту од потенцијалних нападача. Преци наших припитомљених мачких су гране и лишће дрвећа сматрали својом најбољом камуфлажом од опасности и при лову.

Прочитајте још: Колико пас треба да спава? Ово су знаци да му недостаје сан

И мада већина домаћих мачака не лови храну, осим ако се повремено поигра са неком птицом или залуталим мишем, њихова склоност ка пењању на велике висине је дубоко укорењена у њиховој биолошкој и еволуцијској структури. Такође ако у кући имате поред мачке и неке друге љубимце, попут паса, мачка ће увек бирати узвишено место за свој одмор на ком ће бити сигурна.

У домаћинствима у којима борави више одраслих мачака, излежавање на највишим тачкама заправо преставља статусни симбол. Мачка са “најбољом” (највишом) позицијом се сматра доминантном. У том је погледу важно да у кући имате више узвишених позиција како би избегли сукобе међу њима.

Прочитајте још: Кућни љубимац који кошта 100 хиљада ЕВРА: Представљамо вам ПЕТ НАЈСКУПЉИХ раса МАЧАКА на свету (ФОТО)

Осим што имају инстинкитвну жељу за пењањем, мачке воле вертикалне пењалице јер им дају менталну и физичку стимулацију. Ако сте власник мачке, онда сигурно знате колико у тренуцима досаде она може да буде несташна и деструктивна. Важно је да знате да се хијерархија у мачијем друштву одређује вертикалним положајем и висином. Она може бити флексибилна али је важан део мачијег друштва. Сами, врло лако можете да креирате мачије дрвце или поставите низ полица на зиду различитих висина.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas