Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТУЖНО

Симбол Аја Софије, МАЦА ГЛИ, се опростила од свих ОВИМ ПОТРЕСНИМ РЕЧИМА (ФОТО)

Некада највећу православну светињу, потом музеј, а сада џамију 16 година чувала је мачка Гли.

1604839595_Maca-Gil.jpg
Фото: Принтскрин / Инстаграм / хагиасопхиацат
Oglas

Симбол Истанбула је Аја Софија, а поред свих знаменитости које поседује ова богомоља, симбол Аја Софије је и једна "атракција" која је 16 година изненађивала посетиоце.

Реч је о једином становнику на овој адреси, мачки Гли.

Мачка Гли која је представљала симбол Аја Софије недавно нас је напустила. Ова вест потресла је све на друштвеним мрежама.

За оне који не знају ову познату мачку и нису имали прилике да је упознају, у наставку следи прича.

Ову мачку славном је учинио Барак Обама. У посети Истанбулу 2003. са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, прошетао је Аја Софијом и тада је угледао ову необичну станарку и њену сестру Кизим.

Прочитајте још: Ако волите МАЧКЕ уживаћете у њеном друштву: Добри ЏИН чува газду боље од ПСА

Након што ју је подигао у наручје, а десетине официјалних фотографа забележиле овај моменат, почела је и каријера мале Гли.

Постала је славна и добила свој Инстаграм профил. На њему данас има чак 115.000 пратилаца, па се може рећи да се уписала у листу инфлуенсера.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ладиес анд Гентс , Паw Ловерс ХОW АРЕ YОУ? Фор тхе онес wхо wондерс хоw и ам Хере ис мy латест пхото бy @дапхи73 тхе лове #хагиасопхиацат #хагиасопхиа #аyасофyа #аyасофyамӱзеси #цат #таббy #кеди #инстацат #катз #гатто #вацатион #травел #травелпхотограпхy #истанбул #истанбулцатс #всцоцам #вацатион #цатсофистанбул #цатсофинстаграм

Објава коју дели Аyасофyа Кедиси Гли (@хагиасопхиацат) дана

Али последња објављена фотографија на овом профилу растужила је све пратиоце. Преносимо вам у целости опис испод фотографије:

Рођена сам у Аја Софији, срцу света. Управо сам се опростила од овог живота где сам упознала милионе људи који су с љубављу дошли у Срце света и постали огледало светлости љубави. Хвала свима којима су у срцу отисци мојих шапа.

Овим речима опростили су се од маце Гли. 

Објава је испраћена бројним коментарима, а људи који су имали прилику да упознају ову мацу и да се фотографишу са њом, делили су своје фотографије на друштвеним мрежама.

Ова шарена лепотица, готово непомична, чије би име у преводу значило Заједништво у Љубави – свакога дана је дочекивала и у миру испраћала хиљаде посетилаца.

Док су се мешали језици и културе, она је ове реке људи посматрала готово равнодушно, без превелике знатижење. Њој је та гужва била нормална и била је део њене свакодневне рутине. Са појединима се и играла, а није бежала ни од додира.

Прочитајте још: Да ли знате шта је ЦАТ ЗООМИЕС? Врло је забавно и - ЛОГИЧНО

Када јој је био потребан мир, она би се склонила у неки од бројних ћошкова у пространој светињи.

Историја погрешног имена

Мачки Гли име је дао један од рестауратора Аје Софије, али је требало да се зове Греy (Гри). Целом тиму је, међутим, Гри била толико слатка да су сви почели да јој тепају и да је ословљају са именом Гли које јој је до данас остало.

Прочитајте још: ПЛАВЕ маце имају ШАПЕ боје ЛАВАНДЕ, крзно ОТПОРНО на ВОДУ и СТРАШНУ ПРОШЛОСТ

Породица

Гли је имала брата по имену Пети и сестру Кизим. Њој је име дао кустос који ју је и пронашао испод дрвених оплата над којима су се посетиоци молили и уживали у миру и тишини.Тада је толико мијаукала, дозивајући помоћ, да је чим су је извукли, ућутала и остала нема наредне две године.  

Прочитаје још: На УЖАС Микија Мауса највећи синдикат у ДИЗНИЛЕНДУ имају МАЧКЕ, да ли знате које још ЖИВОТИЊЕ тамо РАДЕ?

Гли је наџивела и брата и сестру и мајку Софију. Али и своје једино маче. Један од бројних туристичких аутобуса повредио је мачету кичму, па га је ондашњи менаџер музеја одвео на успављивање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas