· · Коментари: 0
хладноћа

Симптоми ХИПОТЕРМИЈЕ: Како да помогнете себи и другима?

Хипотермија се обично повезује са дебелим снегом и темепатурама испод нуле. Мада како упозоравају лекари. чак и у умеренијој клими попут наше можете да патите од хипотермије.

1607680639_Depositphotos_44392881_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Хипотермија је необично ниска телесна температура. То је стање у коме тело почне да губи топлоту брже него што је производи. Јавља се када се предуго излажете ниским темпеатурама.

Када телесна температура падне испод 36 степени, то може негативно утицати на мозак. А мозак који не функционише правилно једноставно не може да схвати да је тренутна телесна температура организма испод дозвољене, а самим тим не може ни да реагује на опасност и затражи помоћ.

Прочитајте још: Зашто је КАФА некима СТИМУЛАНС, а некима не?

Хипотермија није нешто што се догађа само на сибирским темепратурама и у дубоком снегу и леду, како ми обично доживљавамо смрзавање. Довољно је да дуго будете мокри, на хладној киши или да се прекомерно знојите. Бебе и старији људи су у већој опасности од хипотермије истиче доктор медицине из Њујорка, Јошуа Зеинцер.

Медицина каже да хипотермија може да нам се догоди чак и на темепратурама изнад нуле.

Који су симптоми хипотермије? 

Код одраслих, хипотермија ће се испољити на следеће начине:

  • Дрхтевица
  • Умор или исцрпљеност
  • Конфузија
  • Губитак памћења
  • Губитак осећаја у рукама
  • Поспаност
  • Неразговетан говор

Бебе могу да имају додатне специфичне симптоме: кожа им је светло црвена и хладна, а дете је уз то неуобичајено мирно и без енергије.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Мучи вас МИГРЕНА? Проверите да ли вас то тело упозорава на КРВНЕ УГРУШКЕ

Специфичне промене на кожи, могу да осете и одрасли. У покушају да загреје тело, мозак преусмерава крв у труп, док периферни делови тела остају слабије прокрвљени. Зато кожа почиње да губи боју. За пацијенте који примете симптоме хипотермије, време је од највеће важности.

Шта да урадите ако мислите да патите од хипотермије?

Пошто су конфузија и губитак памћења неки од симтома, већина оних са хипотермијом није у стању да помогне сама себи. Зато је важно да њихове симптоме примети околина.

Медицина каже да хипотермија може да нам се догоди чак и на темепратурама изнад нуле.

Прочитајте још: Радиолог из Ниша открива кључне симптоме: Ево када се морате јавити лекару

Шта да чинимо док лекари не стигну?

Док чекате медицинску помоћ, покушајте да се што боље загрејте: пређите у топлију собу или нађите склониште, скините са себе мокру одећу и обуците суву, пијте топле напитке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.