Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
ВЕЛИКИ ПЕСНИК

Сиромашног српског песника, нападали су да је "Порок, Проклетство, Зло, Фаталност, Пакао, Кајин, Сотона", а он нам је оставио бисере књижевности!

Ако знамо његову животну причу, песме ће имати још већу тежину, а то је требало да зна и критика његовог доба.

1627216809_dis.png
Фото: Принтскрин/Владислав Петковић Дис
Oglas

Посао критичара није ни мало лак. Уколико исхвали уметника који то не заслужује, онда није стручан. Ако оцрни миљеника публике, онда је заједљив и љубоморан.

Прочитајте још: Редак и језив снимак последње КОЛОНИЈЕ ГУБАВАЦА: Људи којима су одузели све и избрисали идентитет! (ВИДЕО)

Управо у оваквој ситуацији се нашао Јован Скерлић када је почео са критиком Владислава Петковића Диса.

Дисови почеци

Владислав Петковић Дис је рођен у Заблаћу код Чачка 1880. године. Сиромаштво га је пратило од детињства до смрти; остао је рано без оца, па је мајка сама одржавала домаћинство, подизала и школовала децу. Завршио је осам разреда гимназије, али је два пута безуспешно покушавао да положи матурски испит.

Радио је као учитељ, а кад се преселио у Београд, као чиновник на трошарини и царинарници. Слабо здравље и кратковидост су га ослободили војске, али је то утицало на његово душевно стање, које је великих утицаја имало на његово песништво. Како није могао да обезбеди издавање својих књига песама, штампао их је о свом трошку.

"Утопљене душе" (1911.)

Управо збирка "Утопљене душе", коју је морао да штампа о свом трошку, уместо да му донесе афирмацију и прихватање у песничким круговима, донело му је најжешће нападе од критичара Јована Скерлића.

Писао је Јован Скерлић: "Господин Петковић је Порок, Проклетство, Зло, Фаталност, Пакао, Кајин, Сотона", у својој критици под називом "Лажни модернизам у српској књижевности".

Трагичан крај
У делу "Утопљене душе" Дис је себи предвидео смрт. У 37-ој години, страдао је на броду који је пловио на Крф када га је напала немачка подморница.

Замерао је Дису што је у своју поезију уносио ствари из личног живота, то што је и најситније детаље из свакодневице сликао у поезији, као и непрестано посматрање самог себе. Песникова муза, дивна блудница, је незамислива инспирација за Скерлића! Он сматра да је то поезија душевне болести, а не душевнога бола.

Скерлић је овде, по мишљењу многих, пренаглио, јер мрачне и песимистичне слике које је Дис уносио у своје песме, могу да се објасне уколико би се прочитала његова биографија. То је човек који је сву тежину живота осетио на својој кожи. Скерлић никада није желео да му пружи прилику.

Један од најзанчајнијих књижевних критичара, у свом мишљену наводи да Дисовим песништвом влада "атмосфера отровних и перверсних "Цветова зла" Бодлерових." 

Истина је да Дис, скромног порекла и образовања, вероватно није ни читао Бодлера и друге француске симболисте. Сам је себи био узор, кад је низао чудновате и мрачне призоре, дотад непознате у нашем песништву.

Песме "Тамница", "Нирвана", "Можда спава", данас се убрајају у бисере срспе књижевности, а Скерлићева осуда младог писца, ушла је у анале српске књижевности као пример крајње пристрасне и заједљиве критике.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas