· · Коментари: 0
ПИРИНАЧ

СЛАТКИШ нашег детињства: Како да буде СВИЛЕН? (ФОТО)

Омиљено јело многих малишана може да се једе топао или хладан, али је најважније са чиме и како је скуван

sutlijas.jpg
Фото: А. М.

Сутлијаш многи кувају са водом и то је разлог зашто мора да се једе одмах, јер после кратког времена постане сув и безукусан. Сутлијаш мора да се кува у млеку и то око 45 минута.

Прочитаје још: Недељни ручак који се једе прстима: ХРСКАВА пилећа КРИЛЦА (ФОТО)

Кува се само са млеком

Састојци:

  • литар млека
  • велика шоља пиринча
  • кашика шећера
  • цимет у праху
  • шака сувог грожђа по жељи

Припрема:

Литар млека се сипа у дубљу шерпу и укључи на најјаче да проври. Када проври сипају се кашика шећера и пиринач и меша. Пиринач ће загорети ако се не меша све време, па ринглу треба смањити са шестице на тројку. Међутим, пиринач се дуже кува када је ватра слабија. У оба случаја мешање сутлијаша је обавезно!

Сутлијаш је готов када смеса постане житка.

Највечи проблем приликом кувања сутлијаша је проценити када је готов. Наиме, ако се у посудице сипа раније - биће водњикав. Уколико се, пак, кува минут дуже него што треба - биће чврст и тврд. Сутлијаш је готов када остане све мање млека, али је и даље смеса житка. Сутлијаш ће се стегнути убрзо чим се сипа и не треба га прекувати.

Прочитаје још: Рестована пилећа џигерица МЕКАНА као душа

Да би сутлијаш био укуснији додајте шаку сувог крожђа током кувања. На крају поспите га циметом или кашикицом слатка.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.