Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СЛИКА ДАНА! Процветао КОСОВСКИ БОЖУР, цвеће које из ИНАТА избија из крша и показује сву своју раскош и лепоту! (ФОТО)

ХИибриди косовских божура красе баште и паркове, али је његово највеће станиште на овим просторима тајна доступна само за искрене заљубљенике у природу.

1621587732_97848_nis-bozuri-kosovski-1405-2021-foto-d.alihodzic_f.jpg
Фото Д. Алихоџић
Oglas

У брдима на граници Ниша и Беле Паланке, на 800 метара надморске висине, простире се најлепша природна башта која се као у песми средином маја зацрвени од лепоте косовских божура.

Косовски божур може бити само црвен, али се укрштањем добија у готово свим бојама и прави је престиж одгајити нову сорту.

Косовски инат!
Земљиште на ком расту је кршевито и не делује плодно, али косовским божурима не смета да као из ината покажу раскош стабла и цветова и пурпурно црвене боје.

Због наводне лековитости косовског божура, која никада није до краја истражена, био је пред истребљењем. Веровало се да лечи епилепсију, па је због похлепе и лаковерности немилосрдно чупан из корена.

Последњих година захваљујући ботаничарима и правим љубитељима природе полако се обнавља.

- Ова пространства би могла бити права туристичка атракција. Сликати се у овој лепоти је привилегија. Трудимо се да је сакријемо од јавности, јер је то начин да сачувамо косовски божур - каже велики познавалац флоре Властимир Николић Калац из Беле Паланке.

Фото: Д. Алихоџић

Николић додаје да су му најдражи док су у "лоптици", односно дан-два пре цветања.

- Цвет је сам по себи мало уметничко дело природе. Због великог броја прашника веома је захвалан за прављење хибрида и зато странци не питају за њихову цену. Али, има ствари који нису за продају - вели наш саговорник.

                              Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas