Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХОБИ

СЛИКАЈТЕ! Није важно да ли знате, важно је ШТА цртање ради вашем телу

Цртајте, сликајте, бојте, правите колаже, јер је то фантастичан начин да оскажете мисли.

1609606080_Depositphotos_95160056_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Више је начина да се ослободите стреса или бар да га ублажите, а један од њих је арт терапија. Председница и координаторка програма Америчке асоцијације за арт терапију, Маргарет Керлок Русо, саветује да, уместо да се обратите психологу, потражите помоћ лиценцираних арт терапеута.

Прочитајте још: Да ли знате где је у људском мозгу центар за голицљивост?

Понекад је тешко исказати осећања речима, па тада наступа уметност. То је невербални начин изражавања мисли и емоција, а при томе не морате да будете уметник.

- Није исто да ли стварате уметничко дело или учите да цртате. Арт терапија је учење како да пренесете линије, облике, боје и симболе који оцртавају оно што осећате и то се може појавити спонтано. Ми не анализирамо уметност наших клијената, већ је користимо као информацију која нам помаже да их разумемо и схватимо шта осећају у одређеном тренутку - објашњава Русо.

Добра вест је да постоје креативни пројекти који су примењиви код куће, могу да олакшају напетост и дају менталну снагу ако сте исцрпљени. Русо предлаже неколико идеја као самопомоћ у тешким ситуацијама.

Направите колаж, бојте линије...

Направите колаж, јер ова техника може бити одлична за психичко здравље. Исеците фотографије из старих магазина, а затим их на комад папира залепите по сопственој жељи како бисте изразили своје мисли.

- Можете направити колаж и само с обојеним листовима папира тако да рад буде усмерен на облике и боје, а не на слике - казала је Русо.

Други предлог је да нацртате омиљено место, тамо где се осећате пријатно и лепо. То може да вас смири и оживи позитивна осећања, а донеће вам и тренутно олакшање. Не морате много да размишљате о томе што цртате, то може бити обична шкработина, важно је да се опустите.

Прочитајте још: Да ли треба бити искрен према пријатељу? Ово је добра ДОЗА искрености

Расположење могу да поправе и инспиративни цитати, а Русо саветује да их напишете на парчету папира и исечете. То могу бити једноставне мисли попут: Успори, диши, узми предах... Окачите их свуда по кући, сваког јутра извуците по једну и фокусирајте се на срећну мисао тог дана, а можете је носити и у џепу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas