· · Коментари: 0
ИМУНИТЕТ

Словенски напитак ЗБИТЕЊ штити од прехладе, а пије се у марту (ВИДЕО)

Руси пре почетка пролећа пију збитењ – древни лековити напитак, чији је рецепт сачуван до данас.

1614881188_Depositphotos_325946252_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Чим у Русији почне Масленица (ове године почиње 8. марта) време је за збитењ. Током многих столећа збитењ је био напитак број један у Русији. Он се спомиње још у древном рукопису из 1128. године.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Руси су правили збитењ од меда и мешавине лековитих трава – кантариона, жалфије, камилице и других. Касније су у напитак почели да додају и зачине попут цимета и клинчића.

Мед, цимет, клинчић, а може као чај или сок.

Збитењ је постао веома популаран захваљујући великом броју начина на које се спрема. Понекад се кува веома једноставно, као чај. У другом случају се користи компликована технологија ферментисања, која претвара збитењ у алкохолно пиће.

Хладан и топао
Овај напитак се конзумира и хладан и топао. Лети одлично утољава жеђ, а зими спасава од прехладе и ојачава имунитет.
После Револуције га Руси више нису пили, али сада...

После револуције збитењ је био скоро потпуно заборављен у Русији. Али сада интересовање за њега поново расте због оздрављујућег деловања овог напитка. Мед и траве, од којих се прави збитењ, помажу код многих здравствених тегоба. Свако може да састави сопствену мешавину трава за збитењ у складу са својим укусом и болестима које жели да излечи.

Прочитајте још: Лековити матичњак: Лечи главобољу, несаницу, а добар је и за женске проблеме!

Лековита својства напитка:

  • Мед задржи пуно витамина и минерала, лечи анемију, јача отпорност на вирусе.
  • Нана побољшава пробаву.
  • Жалфија има својства природног антибиотика.
  • Матичњак снижава притисак, лечи прехладу и несаницу.
  • Кантарион је најбољи биљни антидепрессант.
  • Камилица смањује упалу, умирује бол и грчеве у стомаку.
  • Шипурак јача имунитет.
  • Малина је снажан антиоксиданс, спречава рак и дијабетес, лечи женске тегобе.
  • Липа помаже код болести дисајних органа, смирује живце.
  • Рузмарин нормализује циркулацију крви, побољшава памћење.
  • Мајчина душица лечи кашаљ, делује као антисептик.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

РЕЦЕПТИ ЗА ПРАВЉЕЊЕ ЗБИТЊА

Збитењ класични

Четрдесет грама коре наранџе прелијте са литром воде и кувајте 15 минута. Након тога додајте 40 грама нане, 40 г кантариона, 40 г мајчине душице и мало цимета. Кувајте напитак још 15 минута па склоните са ватре. Кад се збитењ мало охлади, ставите у њега 40 г меда.

 

Збитењ против прехладе

Направите мешавину од цвета липе (једна супена кашика), камилице (једна супена кашика), жалфије (једна чајна кашичица), шипурка (седам-осам плодова), ђумбира (десет грама), цимета (један штапић) и клинчића (два-три комада). Прелијте смесу са литром воде и кувајте пет минута. Након тога одставите напитак да се мало охлади па додајте у њега пет кашика меда.

Прочитајте још: Рецепт за дуговечност руског хирурга ФЕДОРА УГЛОВА који је ОСВОЈИО ПЛАНЕТУ: Позитивне мисли, физички рад и – 100 чучњева

Збитењ празнични

Ставите у шерпу две супене кашике малине, два плода смокве, једну чајну кашичицу матичњака, једну чајну кашичицу рузмарина, један штапић цимета, десет грама ђумбира и два клинчића. Прелијте смесу са литром воде и кувајте 15 мин. Сачекајте да се напитак мало охлади па додајте пет кашика меда.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.