Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Опрез

ЧУВАЈТЕ СЕ! Киша, олуја и грмљавина праве проблеме током вожње - погледајте какве све опасности вребају

Јака киша, изненадни пљусак, град, јак ветар лети знају итекако да загорчају живот

1597414257_kisa-naslovna.jpg
Oglas

Јасно је да је први приоритет сваке вожње да буде безбедна по све учеснике у саобраћају. Један од услова који могу нагло да се погоршају (оно чувено "прилагодите вожњу условима у саобраћају") је смањена видљивост!

О томе какве нас опасности вребају зими смо већ писали и саветовали наше читаоце, али смањена видљивост у току лета је нешто о чему, априори, скоро нико не размишља док се не нађе  "у необраном грожђу".

Кренимо редом. Јутро, кренули сте на пут, кад одједном магла. Ова временска појава није карактеристична само за зиму.

Фото: Архива "Новости"

И лети се често, нарочито после кише, услед јаког испарења, топлији су дани, појави магла! Јасно је, смањите брзину, упалите магленке, а ако их немате оборена светла. Никако дуга. Битно је, а то се ваљда и подразумева да су вам брисачи исправни. Уколико је магла баш густа упалите сва четири жмигавца. При наиласку на кривину искористите и сирену...

Прочитајте још: Да ли су ваши ЉУБИМЦИ БЕЗБЕДНИ док их превозите у колима?

Ипак, лети ће нас најчешће "заскочити" јак пљусак. Изненадна провала облака. И ту је препорука да прво смањите брзину. Важно је и да ли знате каква је конфигурација пута пред вама. Јер, може се десити да наилазите на нижи део града где ће се створити неке баре или ће једноставно наићи бујица. Сетите се слика аутомобила који беспомоћно плутају док их вода носи низ улицу.

Уколико можете, боље је да се паркирате и на безбедно место и да сачекате да прође невреме. Поготово оно праћено муњама, градом. У колима се, то је познато, безбедни од удара грома, али је јако тешко у тим условима, када и максимална брзина брисача не помаже, возити.

Фото: Архива "Новости"

У тренуцима док возите по пљуску, киши, схватићете и зашто је битно какве гуме и у којем стању, имате на свом возилу. Боље, квалитетније гуме, са добром шаром, имају и бољу способност "избацивања, истискивања воде" између коловоза и дела пнеуматика који пријања на њега. Уколико то гума "лоше обавља" возило је јако тешко контролисати.- И наравно, смањите брyину, упалите оборена светла, а и сва четири жмигавца нису на одмет.

Прочитајте још:  На чувеном "Тесту северног јелена" није се прославио ни "голф 8" (ВИДЕО)

Уколико је киша стала или је ослабила толико да мођете да наставити пут будите и даље јако опрезни. Свака барица на путу је потенцијална опасност. Можда се испод крије шахт са кога је бујица управо однела поклопац, или једноставно ударна рупа, замаскирана чека да вам упропасти дан.
Уколико наиђете на већи део пута који је под водом најбоље би било да зауставите аутомобил и изађете из њега да би натенане проверили о каквој се "води" ради.

Фото: Архива "Новости"

Поштујте неписана правила искуснијих возача. Никада не претичите у таквим ситуацијама. Увек имајте довољно течности у посудама које служе за прање стакала. Код сваке промене правца уверите се да вас је возач из других кола уочио. Не убрзавајте и не кочите нагло.

Боље је и закаснити него никада не стићи!

Уколико је бочни ветар јак, веома је  битно да смањите брзину што више можете. И у овом случају заборавите на претицања. Нарочиту пажњу обратите ако прелазите мостове, надвожњаке.

                                              Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas