· · Коментари: 0
ЛАГАНО

СМАЊИТЕ КАЛОРИЈЕ У ТЕСТЕНИНИ: За овај генијални трик треба само 15 минута

Тако је лако.

1605950291_Depositphotos_72262673_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Тестенина је омиљено јело или прилог широм света, због своје доступности, цене и осећаја ситости који пружа. Ипак, доста је калорична, па се препоручује да је не једете често уколико желите да сачувате витку линију.

Колико год укусна била, тестенина је сама по себи шкроб, који није добар за организам. 100 грама тјестенине садржи око 390 калорија, а већину тога чини скроб, који се у људском организму претвара у шећер, односно "складишти" као сало.

Ипак, научници имају добру вест за све љубитеље тестенине – постоји начин да се смањи број калорија у њој!

Прочитајте још: Сазнајте да ли је РИБА ИЗ КОНЗЕРВЕ уопште здрава

Све што треба да учините јесте да је не једете одмах након кувања, већ да је охладите, па поновно загрејете!

Ово откриће је заправо само случајан закључак до којег се дошло током експеримента у емисији Труст Ме, И’м а доцтор (Веруј ми, ја сам доктор).

Фото: Депозит

Прочитајте још: Идеално за скидање килограма: Вода са краставцем

У њој су испитаницима давали тестенину, а након тога им мерили ниво шећера у крви сваких 15 минута.

Они који су јели свеже скувану тестенину имали су чак двоструко већи ниво шећера у крви, у односу на оне који су јели исте количине тестенине која је прво била охлађена, а потом подгрејана.

Прочитајте још: ПАЖЉИВО! Намирнице које мала деца никако не би смела да једу!

- Након поновног загреавања, скроб у тестенини се више понаша као онај у махунаркама, бананама или зоби - истакао је доктор Крис ван Талекен, који је и заслужан за необично, али важно откриће.

Другим речима, подгрејани остаци ручка или вечере, барем када је реч о тестенини, су пуно здравија опција. На тај начин смањује се ризик од дијабетеса, али и дебљања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.