· · Коментари: 0
светац

Данас славимо Светог Антонија Печерског: Сматра се оснивачем и оцем МОНАШТВА у Русији

Православна црква данас слави светог Антонија Печерског, руског православног светитеља.

1595491402_Depositphotos_98252438_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Рођен у је малом месту Љубеч близу Чернигова. Световно име му је било Антипа. Рано је напустио Русију. Отишао је у Свету гору, где се замонашио и подвизавао у манастиру Есфигмену, односно у испосници изнад манастира.

Прочитајте још: ЉУБИТЕЉИ КЊИГА НА АПАРАТИМА: Трик за улепшавање дома изазвао хистерију на друштвеним мрежама (ВИДЕО)

Године 1028. вратио се у Русију где је живао животом пустињака у пећини на планини Берестово.

Фото: Депосит

Према неком небесном јављању игуман га упути у Русију, да тамо ствара монаштво. Он је изабрао једну пештеру код Кијева. Када се око њега сабраше желатељи монашког живота, тада им он постави за игумана Теодосија, а он остаупештери као безмолвник.

Прочитајте још: Само је питање времена када ће Земљу погодити НАЈРАЗОРНИЈИ ЗЕМЉОТРЕС! (ВИДЕО)

Божјим благословом манастир је постао матица руског монаштва. Антоније претрпе многе злобе од људи и од демона, но он победи све својом кротошћу. Имаше велики дар прозорљивости и исцелења болних. Представи се Господу 1073 год. у 90 год. свога живота, оставивши свој духовни расадник да кроз векове доноси добре плодове православном народу у Русији.

Прочитајте још: Открили су ЛАЖНУ личну карту своје дадиље, унајмили ДЕТЕКТИВА, а када су сазнали ИСТИНУ - молили су је за ОПРОШТАЈ

Његов аскетски живот привукао доста хришћана који су следећи његов пут прихватили монаштво и пустињаштво. Тако је на том месту створена чувена Кијевско-печерска лавра. Када је број монаха достигао 12 људи, ископана је дубље пећина, и у њој саграђена црква, трпезарија и одвојене монашке келије. Након тога, Антоније се повукао се из манастира и отишао поново у шуму. Око њега су поново почели да се насељавају монаси. Тако је уз благослов Антонија изграђен на планини први дрвени храм Успења Пресвете Богородице.

Свети Антоније Печерски је умро 7. маја 1073. године, у својој 90. години живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.