Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
БЕОГРАД

Београд има АМАЗОН, КАЛИФОРНИЈУ И ТАРЗАНА, а СМИЉАНА вам открива где се у престоници налазе (ФОТО)

Смиљана је зљубљених у бицикле и Београд. Са Смиљаном "на два точка" пронашли смо најскривенија и најлепша места престонице.

1594448703_1-Smiljana-naslovna--foto-Brankica-Vujadinov.jpg
Фото: Б. Вујадинов
Oglas

Смиљана Попов-професионално београдско њушкало: новинарка, ауторка, уредница и водитељка научно-популарног тв серијала "Београд за почетнике", прве тв емисије у Србији која је ушла у просветни систем као додатно наставно средство.

Прочитајте још: ДАНИЈЕЛА каже да сви страни БЛОГЕРИ питају само за ОВА места у СРБИЈИ (ФОТО)

Пасионирана обожаватељка и заговорница бицикла као превозног средства будућности и удомљавања напуштених животиња. Верује да новинарство и у 21. веку може и мора да побуђује на хуманост. Слободно време проводи на пет скривених места у Београду.

Смиљана у Амазону

Београдски Амазон

На само 15-ак километара од центра Београда, недалеко од Пупиновог моста, на левој обали Дунава, спава чудесно егзотична, нетакнута оаза природе од међународног значаја, за коју, нажалост, много нас не зна.

Ту је густа шума, мочвара, бара са ретким биљакама.

Бељарица, Црвенка или Балатон, због густе шуме, мочвара, речних рукаваца и бара, али и ретких биљака и животиња, овај део Борче познат је као "београдски Амазон", а ја вам топло препоручујем да кроз њега завеслате (у ствари, мислим да га једино тако и можете видети и доживети). Права авантура.

Београдска Калифонија

Кад кренете из Београда у Гроцку, и кад вам пред очима "пукне" један од најлепших београдских погледа (једна од најлепших панорама бивше Југославије) - језичак Дунава који неодољиво подсећа на море, скрећете лево са смедеревског пута. Винарија Плавинци је скривена, "сигурна кућа" за лековити бег од неурастеничне бетонске џунгле; породична мануфактура брата и сестре који су напустили своје ужурбане градске животе и у тишини београдске Калифорније праве вина од органског грожђа, која сам дегустирала уз сир, пршут и маринирани лук. Хит.

Смиљана у београдској Калифорни са винима брата и сестре

Београдска плућа

Моја готово свакодневна, прекопотребна доза бега у здрав разум од кључале џунгле на асфалту, још од детињства, до дана данашњег је Кошутњак, који не престаје да ме изненађује.

Уживање за бициклисте
Ово је свет из Господара прстенова!

И даље откривам алтернативне стазе и богазе које воде у дубину шуме, светове достојне Хобита и Господара прстенова, веровали или не. Крените од "Рубина" у шуму и бирајте стазе које се рачвају, нећете веровати да сте у Београду. А тек ако сте љубитељ планинског, адреналинског бициклизма - у дубини шуме ме фасцинирају вратоломне стазе са скакаоницама, које нетузијасти бициклсити сами праве. Завидим им сваки пут кад пројуре крај мене. Ова је шума непроцењиво градско благо.

Бела стена

Београдска Ада Бојана

На свега 12 км од центра Београда плажа од белог песка, најбоља рибља чорба у граду уз залазак сунца увек ме преваре на трен да сам се нашла на Ади Бојани. На дунавском острву Форконтумац или Швеб никло је још 50-их година 20. века викенд-насеље Бела стена.

Најбоља рибља чорба је у малом рају!
Лијаном у воду

Налази се на пола пловног пута између Београда и Панчева, те можете до тамо чамцем из марине "Вишњица", или пређете Панчевачки мост, и тик пре Панчева у близини ресторана "Мали рај" скренете десно, земљани пут вас води право до чамџија који возе до Беле стене. Ја сам ишла бициклом.

Прочитајте још: Био је у тамници 1, ланцима везан за куку, а рука ОДСЕЧЕНА: У ћелији Гаврила Принципа пронашли ПОРУКУ

Тарзан плажа

Недалеко од Сурчина, у селу Прогар, крије се ушушкана Тарзан плаза, која с годинама привлачи све више путника намерника. Открили су ми је бициклисти, па је савршена дестинација за дужу градску цикло-туру, после чега следи обавезно скакање у воду с тзв. тарзановске лијане, па трк трим стазом кроз шуму. Савршен тријатлон.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas