· · Коментари: 0
спавање

СНОВИ су важни током ноћи, али да ли треба да се забринемо када их се не сећамо?

Снови су важан део сваког спавања.

1622046040_Depositphotos_168742734_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Сањамо у фази спавања познатој као РЕМ фаза, али све мање и мање људи достиже ову фазу. То значи да генерално мање људи сања. Попут недостатка сна, и овај недостатак сањања штетан је за тело и ум.

Прочитајте још: Разлика између ТОПЛЕ И ХЛАДНЕ ВОДЕ: Како делују на здравље организма?

Овај проблем повезан је са емоционалним поремећајима и анксиозношћу, депресијом и другим облицима менталних болести. Сањање такође обрађује и консолидује памћење.

Недостатак сна може да поремети метаболизам и кардиоваскуларно здравље.

Улазимо у РЕМ фазу спавања сваких 90-120 минута, а ови периоди трају у просеку 5-30 минута. Међутим, ови РЕМ периоди могу бити прекинути разним препрекама. Ако не спавате довољно, умањиће се ваша укупна количина РЕМ-а, а неке супстанце попут кофеина, алкохола и психоактивних супстанци могу ометају ову фазу, прености Тхе Лист.

Прочитајте још: Пре спавања ове ствари треба да одложите, могу да узрокују несаницу

Ако се често када се пробудите не сећате шта сте сањали можда је време да промените ноћну рутину. На пример, можете да пробате  да одете раније у кревет или да пијете мање кофеина или алкохола.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.