Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Собне биљке које вас ТЕРАЈУ У БОЛНИЦУ: Изазивају слепило, оштећују бубреге, изазивају опадање косе

Собне биљке оплемењују простор, али мање је познато да могу бити веома опасне по здравље људи, посебно деце

1615533322_16a4584c07a3ddca70f590a4f2af5b2d2e274365.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Сокови појединих биљака, које су код нас популарне, могу да изазову слијепило, опадање косе или да изазову озбиљна оштећења бубрега.

Оно што је алармантно јесте да су најугроженија деца, за коју и мале количине отрова могу да буду веома погубни.

Дифенбахија (Диффенбацхиа)

 

Украсна биљка која је врло заступљена у многим нашим кућама, становима, канцеларијама. То је омиљена собна биљка али врло опасна. Ако се само парче листа полиже наступа жестоки бол усана, а за недељу дана, неопрезна особа занеми. Ако сок ове биљке доспе у очи изазива слепило. Приликом брисања прашине са листа може се јавити црвенило и свраб на кожи.

Хортензија

Грм с дрвенастим стабљикама на којима расту назубљени овални листови и велики лоптасти цветови који могу бити бели, ружичасти и разних нијанси црвене боје. Може да нарасте и до четири и по метра висине. Иако цвет делује бајковито, попут каквог великог памучног балона, он може да изазове бол у стомаку чак и неколико сати након што га поједете. Осим тога, чести симптоми су повраћање, свраб коже, слабост и знојење. Неки подаци показују и да једење цвета хортензије може да изазвове кому, нападе сличне епилептичнима и неправилан рад крвотока. Срећом, постоји противотров.

Кливија
Садржи ликорин који у високим дозама може да изазове парализу. У мањим дозама може да доведе до тровања и повраћања.

Фламингов цвијет

Тропска биљка специфичног облика с тамнозеленим срцоликим и меснатим лишћем те најчешће црвеним цветовима. Једење делова ове биљке може да изазове пецкање у устима које с временом буја и изазива пликове. Отров такође делује на глас који може да промукне. Све то може да доведе до изразито болних отеклина и опеклина унутар система за варење, а може да доведе и до гушења.

Фикус

Познат и под називом Бењаминово дрво, фикус је врло честа украсна биљка, али у свом лишћу има млечни сок који је отрован. Постоји око 800 подврста фикуса, а готово све врсте у додиру с кожом изазивају отицање и свраб. Ако дође до тровања, потребно је посетити доктора који ће прописати нешто за алергије и упале.

Прочитајте још:

Искусни вртлар открива ТАЈНУ: Прашак за пециво је НЕВЕРОВАТАН за башту и цвеће

Користан САВЕТ: Како изабрати најбоље БИЉКЕ за стан (ФОТО)

Папрат

У току ноћи апсорбују кисеоник и испуштају угљен диоксид који може довести до јутарњих главобоља, без видљивих разлога. Поред тога, јак мирис љиљана може изазвати несаницу. Ове биљке никако не смете да држите у спаваћим собама.

Кротон

Уколико вам се на кожи појављује црвенило попут екцема, врло је вероватно да сте дирали кротон без заштитних рукавица. Он садржи безбојну млечну течност која може да изазове иритацију на кожи. Уколико та течност доспе у крвоток, може да дође и до смртног исхода.

Јагорчевина

Ова биљка је веома декоратвног изгледа, подсећа на љубичицу на први поглед. У коренима длачица на листовима налази се секрет примин. Ако имате осетљиве руке обавезно их заштитите при додиривању јагорчевине, јер може изазвати тешке промене на кожи.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas