Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОЧИ

ШОКАНТАН ЗАКЉУЧАК: Ако ДЕТЕ много борави у кући имаће ВЕЛИКИ здравствени ПРОБЛЕМ

Научници су упоређивали вид деце која много бораве у кући и оне која су стално напољу.

1596897914_Depositphotos_36963475_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Да би се спречила појава кратковидости код малишана, добро је да сваког дана што више бораве напољу, јер је улога сунчеве светлости у функцији одржавања здравља очију веома важна.

Прочитајте још: ДУШКО РАДОВИЋ је имао ПРАВИ РЕЦЕПТ ЗА ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ: Волимо их и кад су крива, јер ће их живот кажњавати и кад нису

То тврде аустралијски истраживачи који су се детаљно позабавили овом темом. Стручњаци су упоређивали вид деце која живе у Сингапуру са здравственим стањем очију малишана из Сиднеја. Закључили су да мали Сингапурци имају десет пута учесталију кратковидост од вршњака из аустралијског града.

Кратковида су деца која не проводе време напољу, већ седе у кући.

Научници су то довели у везу са чињеницом да клинци са адресом у њиховој земљи бораве чак четири пута више напољу у односу на оне из Сингапура. Тако су потврдили почетну претпоставку да сунце, односно светлост коју емитује, повећава ниво допамина, а он спречава претерани раст очних јабучица, што се сматра узроком кратковидости.

Истраживачи додају да упркос томе што је пожељно да деца што више буду напољу, то не значи да не треба да се штите од УВ зрачења.

Прочитајте још: Ова ТРИ ПИТАЊА код ДЕЦЕ развијају вокабулар и помажу им да изразе емоције

- Важно је да још у раном узрасту заштите очи од сунца, па препоручујемо ношење наочара, јер оно не зауставља лучење допамина - поручује др Кети Роуз, коауторка студије, и додаје да је увек и за све исправно штитити очи од УВ зрака.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas