Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОЛОВО

ШОКАНТНИ НАЛАЗ УНИЦЕФ-а: Олово тихо ТРУЈЕ ТРЕЋИНУ ДЕЦЕ, а симптоми се појављују тек када је ПРЕКАСНО (ФОТО)

Метал улази у организам удисањем и пробавним трактом, шири се на мозак, јетру, бубреге и кости, а посебно је опасан за децу јер и мање дозе могу трајно да оштете нервни систем.

1596542422_scrapyard-2441432_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Трећина деце у свету, њих готово 800 милиона, отровано је оловом због загађења ваздуха и воде, у “масовној и до сада непознатој” санитарној кризи.

Прочитајте још: КИЈАЈТЕ до миле воље и не прекидајте: У супротном, завршићете код ЛЕКАРА!

Према извештају који су објавили УНИЦЕФ и невладино удружење Пуре Еартх, “готово половина те деце живи у југоисточној Азији” и жртве су загађења изазвног нестручним рециклирањем оловних аутомобилских батерија.

Врло мало раних симптома

“С врло мало раних симптома, олово тихо разара здравље и развој деце, а последице могу бити фаталне”, наводи се у саопштењу Хенриетте Форе, директорке УНИЦЕФ-а. Према извештају, “свако треће дете – до 800 милиона деце у свету – има проценат олова у крви једнак или већи од 5 микрограма по децилитру” крви (µг/дЛ), а то је “рниво због којег морамо да кренемо у акцију”. 

Прочитајте још: ОДАХНИТЕ! Не треба да се НАЛИВАТЕ ВОДОМ на силу и по сваку цену

“Нестручно рециклирање које није усклађено са стандардима за оловне батерије једно је од главних узрочника тровања оловом деце која живе у државама ниских и средњих примања, а у којима је број возила утростручен од 2000. године”, наводи се у извештају.

“Радници који нестручно изводе опасну рециклажу често противзаконито отварају кућиште батерија, излију киселину и оловну прашину на тло, а затим отапају олово на отовреном због чега се отрован дим слободно испушта и трује околну заједницу”, објашњава УНИЦЕФ. Међу другим изворима излагања деце олову стручњаци наводе “олово у води које потече из оловних водоводних цеви”, затим “експлоатацију у руднику” те коришћење опасних и “боја и пигмената на бази олова”.

Прочитајте још: ИЗБЕГАВАЈТЕ ове ствари ако желите ЗДРАВ САН

Деца су посебно осетљива

УН истичу да је олово отровна ствар. Тај метал улази у организам удисањем и пробавним трактом, шири се на мозак, јетру, бубреге и кости.  Акутно и хронично излагање повишеним нивоима олова изазива пробавне сметње, поремећај рада бубрега, оштећења нервног система и поремећаје у репродуктивном систему. Код деце је нервни систем у пуном развоју и она су зато врло осетљива на то тровање, а притом мања деца често приносе устима предмете, па тако и оне који садрже олово и због тога су изложенија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas