Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БОРБА ПРОТИВ ВИРУСА

Специјал "Еxплозив" о црвеној Ковид зони и борби лекара: "Ожиљци" на ТВ Прва

Србија се, као и остатак света, у години иза нас суочила са тешкоћама које је донела Корона.

1616153061_Jasna-Jankovic-i-Ana-Rajkovic.jpg
Oglas

Ово је приказ драматичне борбе белих мантила против вируса којем још нико не види крај. Специјал "Ожиљци" у први план ставља људскост и реалност борбе људи који су својим херојством постали симбол времена у ком живимо.

Србија се, као и остатак света, у години иза нас суочила са тешкоћама које је донела Корона. У борби са подмуклим, невидљивим непријатељем спознали смо озбиљност вируса, али и пожртвованост, истрајност и херојство медицинских радника.

У документарцу "Ожиљци" који је настао у сарадњи са Лекарском комором Србије циљ је био да се прикаже сва тежину рада у борби која још траје. Екипа Еxплозива замолила је лекаре да на безбедној удаљености скину маске и покажу лица у жуљевима, лица која нас лече. Ауторке ове специјалне емисије и новинарке Прве телевизије Ана Рајковић и Јасна Јанковић нису се либиле да уђу са сниматељима у црвене зоне и покажу нам само део онога што је лекарска свакодневица већ више од годину дана.

Фото: Промо

"Мислим да ништа није могло да ме припреми за улазак на одељење интензивне неге. Људи на респираторима, монитори који пиште, борба за дах...Не могу да замислим колико снаге и храбрости треба да из дана у дан радите у таквој атмосфери, а крај се не назире. Свесни сте да морате и да је ваш позив да спасавате животе и кад то може угрозити ваш. Лекари и медицинске сестре са којима смо разговарали заиста су скромни. Мислим да смо почели да занемарујемо њихове заслуге и да то не сме да се дешава", каже Јасна Јанковић.

Већ на самом почетку епидемије било је јасно да читав здравствени систем мора да се реорганизује и да је лекарска процена у самом лечењу веома важна. Саговорници Еxплозива су стручњаци анестезиолози, начелници појединих клиника, млади лекари и добровољци који нису доводили у питање да ли да помогну и уђу на прву линију одбране, али и породице оних здравствених радника који су, управо штитећи друге, међу првима положили жртву.

Фото: Промо

"Супруга једног преминулог лекара ми је рекла да га она и даље чека и да не може да се помири са чињеницом да њега више нема. Није свеједно када вам неко открива најдубља осећања и подсећа на тешке тренутке. Један од њих је био и постхумна додела награде за сва достигнућа када су она и ћерка биле поносне, а уједно и веома тужне јер су изгубиле највољеније биће. Тим емоцијама одише наш документарац", открива ауторка Ана Рајковић.

Истражујући шта је све донела година иза нас, ауторке Ана и Јасна разговарале су са лекарима широм Србије. Осим Београда, били су у Врању, Новом Пазару, Нишу и Новом Саду. Веома емотивни и упечатљиви моменти забележени су у болницама које су и даље у Ковид систему, али присетићемо се и колико је било напето када су неке клинике први пут формирале интензивне неге и постале отворене за Ковид пацијенте.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas