Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СПЕЦИЈАЛИСТА ПЕДИЈАТРИЈЕ УПОЗОРАВА: Спречите нежељене ефекте деловања антибиотика код деце

Проналазак и примена антибиотика у лечењу инфекција представља један од највећих успеха медицине двадесетог века.

1615897157_Profesorka-Nina-Bulardi.jpg
Фото: промо
Oglas

Са др Нином Ристић, шефом Одсека за ендоскопију, Одељење гастроентерологије, хепатологије и ендоскопије, Универзитетска дечја клиника Тиршова, разговарамо о томе због чега се све чешће говори о нежељеним дејствима антибиотика и како решити овај проблем.

Проналазак и примена антибиотика у лечењу инфекција представља један од највећих успеха медицине двадесетог века.

Ово је велика група лекова која је продужила живот људи на нашој планети и многе фаталне болести учинила излечивим. Међутим, велики проблем савремене медицине је некритична, често масовна употреба антибиотика.

Оваква нерационална употреба антибиотика створила је озбиљан проблем настанка све веће отпорности и неосетљивости микроорганизама на њихово дејство. Такође, примена антибиотика је повезана са бројним нежељеним ефектима, од којих је један од најчешћих дијареја.

Шта је цревна микробиота и на који начин она утиче на наше здравље? Цревну микробиоту чини око 100 милијарди бактерија, што је 10 пута више од броја свих ћелија у нашем организму. Око 85% ових бактерија су “добре”, а смањење њиховог броја (нпр. применом антибиотика) омогућава насељавање патогених-“лоших” бактерија.

Свака особа има јединствену, попут отиска прста, цревну микробиоту која се формира у првих 1000 дана од зачећа. Улоге цревне микробиоте су многобројне, она помаже варење, спречава настанак инфекција, али и бројних аутоимуних болести.

Због чега антибоитици изазивају дијареју? Дијареја се јавља у просеку код трећине деце која су лечена антибиотицима. Готово сваки антибиотик може да изазове дијареју, али ипак најчешће је изазивају антибиотици који се веома често прописују, попут пеницилина, цефалоспорина итд. Битно је истаћи да ова дијареја може да се јави чак и до 8 недеља након обустављања антибиотика. Клиничка слика је разнолика од веома благе дијареје, до по живот опасне. Најтежи облици дијареја јављају се као последица инфекције Клостридијом. Узрок настанка дијареја током примене или након примене антибиотика је највероватније поремећај равнотеже цревне микрофлоре.

Да ли онда пробиотски препарати могу да помогну?

Пробиотски препарати не могу да замене природну цревну флору, али могу привремено, док се наша микрофлора не обнови, да обављају њене многобројне функције.

Најновија истраживања су показала да примена пробиотских препарата уз антибиотике смањује могућност појаве дијареје изазване антибиотицима И додатно скраћује трајање дијареје и дужину болничког лечења. Према томе, пробиотски препарати се могу користити како за смањење појаве, тако и код већ присутне дијареје повезане са антибиотицима. Међутим, треба посебно напоменути да је веома је битно који пробиотик дајемо детету и у којој дози.

Европско удружење за педијатријску гастроентерологију, хепатологију и нутрицију, као и Светска гастроентеролошка организација препоручују употребу две пробиотске културе-С. боулардии и Л. рхамносус ГГ код дијареје изазване антибиотицима, док се за смањење појаве инфекције Клостридијом препоручује само С. боулардии.

Осим тога, веома је важно обратити пажњу и на дозу, па тако С. боулардии треба да се користи у дози од 250-500 мг дневно или 5-10 милијарди дневно, док је оптимална доза Лацтобациллус рхамносус ГГ, 10 милијарди дневно. Дужина примене пробиотика је такође битна. Пробиотски препарат дете треба да узима све време уз антибиотик, али је добро да се узима и 1 до 2 месеца након тога.

Саццхаромyцес боулардии - Изузетак међу пробиотицима! Постоји много “добрих” пробиотиских бактерија и само једна “добра” гљивица, а то је Саццхаромyцес боуларди. Ова гљивица везује за себе велики број штетних бактерија и вируса, јер има 10 пута већу површину него што имају пробиотске бактерије. Примена С. боулардии пробиотика уз антибиотик доприноси смањењу настанка дијареје изазване антибиотиком код деце, а важно је рећи да је С. боулардии једини пробиотик који помаже у смањењу учесталости инфекције Клостридијом, и смањује ризик од њеног настајања за чак 75% јер директно везује штетне агенсе које производи Клостридијум. Преимена С. боулардии пружа комфор родитељима И деци јер је једина пробиотска врста која може да се користи у исто време кад и антибиотик и то је чини идеалном за примену код овог типа дијареје код деце. Поред комфора који пружа, значајно је истаћи да не постоји могућност за развој резистенције на примењен антибиотик.

Да ли је примена пробиотика код деце безбедна? Употреба пробиотика код деце је безбедна. Пробиотици, уз надзор лекара, могу чак да се употребљавају и код превремено рођених беба.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas