Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО

Списак намирница које су МЕЛЕМ за здравље плућа и дисајних путевева

Јако је важно да их уврстимо у јеловник.

1605704582_Depositphotos_27804407_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Одржавање здравља плућа је пресудно да бисте се осећали добро, али бројни фактори, попут конзумирања цигарета и изложености токсинима из околине, могу нарушити здравље овог важног органа.

У доба вируса, који посебно напада плућа, стручњаци више него икада подсећају на бројне начине одржавања здравља плућа. Један од њих је, свакако, придржавање здраве исхране која је богата хранљивим састојцима.

Прочитајте још: Куркума и мед - народни антибиотик: Како се користе моћни природни заштитници организма?

1. Цвекла и репа

Цвекла и репа су богате нитратима које доказано побољшавају функцију плућа. Нитрати помажу у опуштању крвних судова, смањују крвни притисак и регулишу унос кисеоника.

2. Паприка

Паприка је један од најбогатијих извора витамина Ц који делује као моћан антиоксиданс у вашем телу. Унос витамина Ц у организам посебно је важан за пушаче којима се препоручује већа дневна доза овог витамина него непушачима, чиме побољшавају функцију плућа.

Конзумација само једне слатке црвене паприке, средње величине, пружа чак 169 посто препорученог дневног уноса витамина Ц

Прочитајте још: Беле тачке, пуцање, листање: Шта изглед НОКТИЈУ говори о вашем здрављу

3. Јабука

Истраживања су показала да је конзумација пет или више јабука седмично повезана са већом плућном функцијом и смањеним ризиком од развоја хроничних болести плућа.

Фото: Депозит
Унос јабука повезан је са мањим ризиком од астме и рака плућа, а разлог може бити у великој концентрацији антиоксиданаса и витамина Ц

4. Тиква

Тиква садржи мноштво једињења која помажу у одржавању здравља плућа. Посебно је богата каротеноидима који имају моћна антиоксидативна и противупална дејства.

Посебно пушачи могу имати значајне користи од конзумирања хране богате каротеноидима

Прочитајте још: ПЕТ БРОЈЕВА вашег срца које морате знати!

5. Куркума

Куркума се често користи за унапређење целокупног здравља због својих снажних антиоксидативних и противупалних дејстава. Куркумин, главна активна компонента куркуме, може бити посебно користан као подршка плућној функцији.

6. Парадајз

Парадајз је један од најбогатијих дијеталних извора ликопена, каротеноидног антиоксиданса који је повезан са побољшањем здравља плућа. Показало се да конзумација производа од парадајза смањује упалу дисајних путева код особа са астмом.

Прочитајте још: Наливајте се КАФОМ! Девет разлога због којих је овај напитак ОДЛИЧАН ЗА ЗДРАВЉЕ

7. Боровница

Фото: Депозит

Боровнице обилују храњивим својствима, а њихова конзумација повезана је са низом здравствених благодети, укључујући заштиту и очување здравља плућа. Боровнице су богат извор антоцијанина који доказано штите плућно ткиво од оштећења.

8. Зелени чај

Зелени чај је напитак који импресивно делује на здравље. Његова антиоксидативна и противупална дејства помажу у лечењу плућне фиброзе, болести коју карактеришу прогресивни ожиљци плућног ткива који угрожавају плућну функцију.

Прочитајте још: Банане лече депресију и анемију, а знате ли шта се деси ако поједете бар ДВЕ ДНЕВНО?

9. Бразилски орах

Бразилски ораси су међу најбогатијим изворима селена које можете јести. Један бразилски орах може садржати више од 150 препорученог дневног уноса овог хранљивог састојка.

Истраживања показују да висок унос селена може да помогне у заштити од карцинома плућа, да побољша респираторне функције код особа са астмом, али и да унапрди имунолошку функцију организма.

Прочитајте још: Лековима је истекао РОК ТРАЈАЊА: Шта никако не смета да радите

10. Јечам

Јечам је храњиво целовито зрно које садржи пуно влакана. Показало се да дијета богата влакнима и целовитим житарицама може смањити ризик код смртности од болести повезаних са плућима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas