Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

СРБИ, данас обавезно остајете у својим домовима! Ево које још обичаје поштујемо на МИТРОВДАН

Православни верници данас обележавају великог мироточивог свеца, који је живот дао за Хришћане

1604789911_Mitrovdan.jpg
Фото: Магазин Новости
Oglas

Верници Српске православне цркве широм света данас славе светог Димитрија, свеца који је свој земаљски живот посветио помагајући сиромашнима. Ова крсна слава по бројности свечара налази се на високом на шестом месту слава код Срба, у народу чувена као Митровдан.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Митровдан, велика крсна слава посвећена је светом Димитрију,  сину великог солунског војводе, који је због несебичног помагања сиромашним Хришћанима био утамничен, а касније и сурово убијен након што су га следбеници Максимилијана проболи са девет копаља.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Према Хришћанском предању, из његовог тела потекло је целебно миро, којим су се болесни лечили који су долазили да целивају мошти светитеља.

Свети Димитрије је заштитник грчког града Солуна, док Руси сматрају светог Димитрија покровитељем Сибира.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Касније је цар Јустинијан Први тражио да се мошти овог светитеља преместе у Цариград, али се у списима наводи да је приликом додиривања ковчега одјекнуо одлучан глас: "Станите, не дирајте!". Тако је заштитник града Солуна остао у свом граду, где се његове мошти и данас налазе. Свети Димитрије је и заштитник овог грчког града, док Руси сматрају светог Димитрија покровитељем Сибира.


Мошти светог Димитрија у Солуну; Фото: Магазин Новости

Обичаји који се поштују на Митровдан

Прочитајте још: "Какво је ово чудовиште?" Ова фотографија изазвала је бес љубитеља ПИЦЕ (ФОТО)

Са Митровданом почиње зимски период. У стара времена се хајдуци из шуме разилазили кућама својих јатака да презиме, па је остало у народу познато: "Ђурђев данак, хајдучки састанак, Митров данак, хајдучки растанак."

Не излази се из куће
За Митровдан и Ђурђевдан у српском народу се каже да су главе од куће. Тих дана се мрси ако су мрсни дани, али не излази се из куће и не примају гости осим оних који овај празник славе као крсну славу. То су остаци веровања из давних времена када је Митровдан спадао у новогодишње празнике. 

На Митровдан мора да буде готова кућа коју домаћин погоди са дунђерима око Ђурђевдана. До Митровдана се једе свеже спремљено месо, а од Митровдана само оно које се суши у току јесени.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Таковци у суботу, пред Митровдан, постављају споменике умрлима.

На овај дан се не иде на пут, свако треба да спава код своје куће.

Прочитајте још: Забранила сам оцу нашег детета сваку комуникацију са ћерком због његових ужасних коментара

У Шумадији сељаци у сваки угао собе ставе белутак да их брани од мишева. Жене на овај дан не дирају вретено, чешљеве и маказе. Ако на овај дан буде мраза и пада снег, таква ће бити и читава зима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas