Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Срби, данас су ЧАСНЕ ВЕРИГЕ! Данас никако не смете на пут, а ево зашто ланцима морате ВЕЗАТИ КУЋНИ ПРАГ

Православни верници широм света данас славе велики празник у знак сећања на Светог апостола Петра.

1611702980_casne-verige.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Српска православна црква данас обележава Часне вериге, празник којим се слави дан када су ланци неверника спали са Светог Петра. Данас се не иде на пут, а огњиште не оставља „небрањено“.

Часне вериге Светог апостола Петра, Верижњача или Верижица многе породице славе и као крсну славу. 

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

У многим местима Србије, Вериге се славе као велики празник. У Поповом пољу код Требиња Срби на тај дан не раде теже послове, а жене посте. У Горњој Пчињи код Гњилана празнују овај дан због града као природне непогоде, а широм Kосова и Метохије да не буде куге, сточари да стока напредује. Због тога домаћини пре зоре захвате неначету воду на извору и са њом прскају стоку. Ратари то исто раде са житом у кошу, да би здраво изгурали зиму до краја.

Кућа треба да заблиста, Петар штити дом.
Свети Петар Фото: Пиксабеј

На овај дан звери не нападају људе, и не шије се одећа.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Обичај је и да се на данашњи дан ланцима "веже" кућни праг, и тако дом заштити од нечастивих људи и сила. Не би требало ни да се путује, јер када ви одете, дом остаје „небрањен“ и свакаква несрећа може да се догоди. У стара времена страх је „покривао“ удар грома, запаљену летину, заклана стока.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Часне вериге нису црвено слово у православном црквеном календару, па нема никаквих забрана рада у кући. Напротив, пожељно је да кућа засблиста у славу Светог Петра, који је и иначе заштитник дома и породице.

По народном веровању, од Часних верига настаје блаже време, „јер Бог усијаним веригама почне да пече земљу“.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas