· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Срби, сутра славимо име једног од СВЕТИХ АПОСТОЛА! На ТОМИНДАН гледајте у небо и пазите да не наљутите свеца

Верници Српске православне цркве сутра славе Светог Апостола Тому, крсну славу великог броја верника широм света

1603030386_tomindan.png
Фото: СПЦ

Томиндан или слава Светом Апостолу Томи је једна од првих јесењих слава у верника Српске православне цркве. Уколико Томндан падне у мрсни дан, као што је сутрашњи понедељак, трпеза је обавезно мрсна у Срба широм света. 

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Апостол Тома не доноси олују, већ драгоцену кишу. Али ако се наљути, може једног дана да донесе велики потоп...

Срби за Светог Тому причају да кад су свеци делили улоге да је он узео печат од облака, али не доноси олују већ драгоцену кишу. Верује се да Свети апостол Тома, ако се наљути, може једног дана да донесе велики потоп, али како га надгледа Пресвета Богородица, то неће бити ускоро.

Фото: Pixabay

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Томиндан се слави као крсна слава, а најчешће га славе гдунђери и дрводеље као еснафску славу, па на тај дан ништа не раде. Свети Тома је био вешт дрводеља тако да никада није дељао дрво на пању већ на камену. Према предању, једном је наишао ђаво у облику прелепе и врцкасте девојке, па поче да га искушава. Тома се загледа у њу, удари сечивом у камен и отупи секиру. Светитељ се према црквеним књигама много наљутио, изазвао силну кишу и потопио ђавола у бару.

Овог Апостола зову и "неверни Тома", јер није поверовао у Васкрснуће Господа, па се Исус Христос поново јавио ученицима, а Томи посебно обратио да пружи руку и додирне му ребро, тако да више не буде неверан. 

Прочитајте још: Округла и обла ОСТРВА у Атлантику и Пацифику се ПОЈАВЉУЈУ и НЕСТАЈУ, а све се ПРЕПРИЧАВА

Томиндан се, по бројности свечара, налази на дванаестом месту слава код Срба. Томиндан је дан посвећен Светом апостолу Томи. Овог Апостола зову и "неверни Тома", јер није поверовао у Васкрснуће Господа, па се Исус Христос поново јавио ученицима, а Томи посебно обратио да пружи руку и додирне му ребро, тако да више не буде неверан.

Прочитајте још: ЛУЧИЋ открио: НОВИНАРКА "ТРЕЋЕГ ОКА" дознала шта је заједнички ЦИЉ Трампа и Путина

Тома није био само неверан, већ је и са временом имао проблема. Остало је записано да је једини од Апостола закаснио на погреб Пресвете Богородице, па је на његово инсистирање отворен гроб. Тада се видело да је њен гроб празан, да се Богородица вазнела на небо, и да је у гробу остао само свети покров који је касније пренесен у цркву у Цариграду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.