· · Коментари: 0
БРАК

Србији КОРОНА донела мање развода, али у једној БАЛКАНСКОЈ земљи се распао сваки трећи брак!

Последица короне је мањи број склопљених бракова, али и - разведа.

1627541461_Depositphotos_443118346_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Психолози су наговештавали да ће "локдаун" као последица пандемије ставити на тест бракове и многе од њих неповратно уздрмати, а сада је то и потврђено. 

Прочитајте још: Зашто је лакше наћи партнера када већ имате једног? Одговор се крије у Матејевом ефекту!

Корона је климаве бракове још више продрмала

И најсвежији подаци за Србију кажу да је прошле године закључено 23.599 бракова, што представља пад од 33,6 одсто у односу на 2019. Такође, из Републичког завода за статистику саопштено је да је и број развода за 20,3 одсто мањи, као и да је пропали брак у 2020. у просеку трајао 13,6 година.

Малтретирање блиских
Појединци су успевали да свој страх препознају и пронађу начин да једно друго подрже, али је било и оних који су га само испројектовали на најближу особу, па су партнери били на удару.
Прошле године је склопљено 33% бракова мање.

- Корона је донела много неизвесности, страха и несигурности у животе свих нас, јер је све измакло контроли. Док су неке нефункционалне породице постале још нефункционалније у моментима кризе, неке људе су невоље које су нас задесиле због пандемије још више повезале - каже Мирјана Милојевић, специјални педагог и гешталт психотерапеут.

Страх је био присутан на свим пољима, али су га људи различито превладавали.

Прочитајте још: Нова пандемија: Корона РАЗВОДИ разарају Европу, а Кина РЕШИЛА проблем фантастично!

Многи одрасли су се вратили у стање детета

Саговорница истиче да је корона многе особе које су већ имале трауме због тешких животних тренутака, вратила на лошу стартну позицију.

Мирјана Милојевић Фото: Приватна архива
Свако се окренуо свом болу ио страху

- Велики проблем настаје када особа не препозна своја осећања, а очекује да партнер то учини и да га спаси. Када брак функционише, супружници су једно другом ослонац, а када немају капацитет да обухвате једно друго, окренути су само свом болу, па партнера окривљују за своје стање. Нарочито ако је неко имао трауматично искуство у детињству, он је са доласком короне директно доживљајно "отишао" у то дете, осетио се немоћно, па је очекивао да га партнер заштити као родитељ - објашњава Мирјана Милојевић.

Сви су очекивали помоћ од оног другог.

И ту настаје проблем. Особа која се осећа угроженом, очекује да јој партнер пружи нешто што он не може, па креће да га окривљује за своја осећања. А природно осећање на неизвесност је страх.

Прочитајте још: ТРИ највеће неистине које МУШКАРЦИ мисле о женама

Страх је "убијао" бракове
Ако га препознајете, говорићете себи да ће све бити у реду. Бићете партнеру подршка, као и он вама, што ће брак учинити још чвршћим и стабилнијим. Али, неко ко је имао трауму, почиње да окривљује другу страну и тако неминовно долази до конфликата у породици и, на крају, до развода.

У региону је иста ситуација

Мање-више, ситуација у свим земљама региона, али и ЕУ, је слична, што показују и званични статистички подаци.

Црногорски Завод за статистику саопштио је да се 2020, у односу на годину која јој је претходила, број склопљених бракова преполовио, а да је број развода остао исти.

Сви су имали мање бракова и мање - развода.

У Хрватској, у истом периоду, број венчања опао је за 22,9 одсто, као и развода (било их је 4707, односно 1129 мање него 2019). Из Агенције за статистику БиХ саопштено је да је у првих шест месеци 2020. склопљено за 29,94 одсто мање бракова него у истом периоду 2019, као и да је било за 21,75 процената мање развода.

Румуни су се масовно разводили

Изузетак је Румунија, у којој се број развода 2020. године знатно повећао у односу на неколико година раније. Национални институт за статистику пријавио је један развод на свака 2,7 брака, док је 2017. та стопа износила један развод на сваких 5,2 бракова.

Сваки трећи румунски брак се распао.

Такође, румунски медији су објавили да је током пандемије дошло до "експлозије" онлајн огласа у којима се траже адвокати за развод. Наши суседи су били одлучни да што пре окончају лоше брачне заједнице.

Прочитајте још: Кугуарке бирају млађе из 4 разлога, а најважнији је: Труде се!

- То доводим у везу са уласком Румуније у ЕУ. Са модерним начином живота и надолазећим трендовима и усвајањем нових вредности, породичне вредности некако ишчезавају, одлазе у други план, а породица као институција због тога све више губи - појашњава наша саговорница.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.