· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Српкиње, данас је БЛАГА МАРИЈА! Идите у цркву и испред свеће ИЗГОВОРИТЕ ЖЕЉУ, светитељка ће је ИСПУНИТИ

Верници Српске православне цркве данас обележавају велики празник посвећен Марији Магдалени, за коју се верује да је сестра Илије Громовника

1596523837_blaga-marija.jpg
Фото: СПЦ

Блажена или Блага Марија је веома поштована светитељка у Срба, посебно мођу женском популацијом. 

Данашњи дан је заправо спомен на Марију Магдалену. Она је била родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

Прочитајте још: Андреју се у сну јавила БОГОРОДИЦА са ПОРУКОМ, а онда је настала ПРВА РУСКА ИКОНА (ФОТО)

Марија Магдалена је била родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

Према народном предању, ова светица сматра се сестром Илије Громовника

Након Христовог васкрсења, она постаје проповедница, путује и у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење. Постоји веровање да је нам је од ње остало фарбање црвених јаја за Васкрс.

Прочитајте још: "Мајстор и умјетник свему био је неки монах, родом Србин, по имену Лазар": Сат у КРЕМЉУ направио је ХИЛАНДАРАЦ

Јавио јој се Господ
Према Јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: “Христос васкрсе!” па се верује да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

Обичаји на данашњи дан

Празник посвећен Благој Марији је и дан Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција. Веома је поштована у Срба, посебно међу женама.

Прочитајте још: Све се догодило пре 800 МИЛИОНА ГОДИНА: Киша метеорита пала је на Земљу и Месец и тада нам донела КЉУЧНИ ЕЛЕМЕНТ

Спада у непокретне празнике и иако нема “црвено слово” у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Верује се да је Марија Магдалена заштитница жена и постоји обичај да жене на њен празник треба да запале свећу, помоле се и помисле једну жељу. Иначе, Марија Магдалена се у Житијима светих помиње као “мироносица равноапостолска”.

Прочитајте још: Данас славимо Светог Антонија Печерског: Сматра се оснивачем и оцем МОНАШТВА у Русији

Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.