· · Коментари: 0
савет

Шта ће вам се десити ако попијете лек којем је истекао рок трајања?

Питате се да ли ће вам само бити горе ако попијете ту таблету?

1607860969_Depositphotos_27514607_s-2019-1-.jpg
Фото: Депосит

Увек је паметно посаветовати се с лекаром, али је добро знати да се лекови не кваре на исти начин како и храна, али временом могу слабије да делују. На питање да ли је паметно користити лекове након истека рока трајања, одговорила је Ивана Прпић Знидарчић, др мед. Спец. породичне медицине.

Колико је опасно користити лекове којима је истекао рок трајања?

Лекови и додаци исхрани, те разне креме, масти и гелови различитих намена саставни су део наших живота од самог његовог почетка до краја. Као и сви производи и они имају временски рок у којем произвођач гарантује њихову сигурност и максималну ефикасност.

Прочитајте још: Половину дана проведете седећи? Ево колико би требало да се крећете дневно

Међутим да би неки производ, а у овом случају је то лек, био ефикасан и да не би угрозио здравље конзумента пођеднако су важни и услови у којима се он чува.

Где чувати лекове?
Најчешће је предвиђено да се лекови и додаци исхрани чувају на тамном и хладнијем месту које неће бити под утицајем високе температуре нити влаге, а то нису купатила где људи најчешће чувају медикаменте, као ни аутомобили, јер тада лек неће бити сигуран за конзумацију чак ни ако је у року.

У сваком упутству које добијемо уз лек (које никако не би смели да бацимо приликом отварања лека) стоји и упутство о његову правилном конзумирању, чувању као и датум до којег произвођач гарантује његову сигурност.

Нека истраживања до сада утврдила су да одређеним лековима ефикасност и сигурност трају и дуже време након истека рока, међутим препорука је ипак да се он поштује, као и начин његовог чувања како је препоручио произвођач.

Нарочито се то односи на лекове који се користе у лечењу хроничних болести, акутних упалних болести (антибиотици), као и лечењу хитних стања, нпр. адреналин у шприцевима који се користи као приручна терапија код људи преосетљивих на одређену храну или убоде инсеката, а који у одређеним околностима могу да им спасу живот.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Смејте се и када носите маску, зашто? Одговор ће вас ОДУШЕВИТИ

На крају генерална препорука гласи:

1. Што је стање, односно болест која се лечи неким леком озбиљнија и тежа, то је и поштовање препорука о начину узимања, чувању лека и поштвању рока трајања важнија, јер од тога зависи хоће ли он деловати онако како је предвиђено.

Никако их немојте бацати у канте за смеће, канализацију и генерално у околину у којој живимо јер нам тако неће бити од користи већ само на штету

2. Добро прочитати упутство о леку, а притом не стављати фокус на нуспојаве лека (јер о томе брину лекари), него добро прочитати онај део у којем се прописује начин узимања лека, његово исправно чување и рок важности који је утиснут на амбалажи.

Прочитајте још: Кронова болест се често меша са ОВИМ обољењем, а доктор открива разлику

3. Не гомилати лекове у кућним апотекама, јер су они опасан отпад који посредно може да нам оштети здравље загађењем околине у којој живимо, а све лекове, сирупе и остале додатке исхрани којима је истекао рок трајања треба вратити у апотеке где ће бити збринути на правилан начин.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.