· · Коментари: 0
учење

Шта да радите када детету досади онлајн настава? Практични САВЕТИ ЗА РОДИТЕЉЕ

Уколико им је досадно, имају лоше резултате, ако су незаинтересовани или пак тужни због целокупног система школовања, покушајте да им помогнете, али пажљиво!

1607678320_Depositphotos_12519947_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Месеци и месеци учења на даљину, краткотрајних одлазака у клупе под измењеним условима, промене... Ни родитељима није лако да све испрате, а како ли је тек деци? Сигурни смо да су исцрпљени! Не можемо их кривити што им тешко падају промене, што се показују другачије него што смо очекивали, што им неке ствари теже иду од руке.

Све је то потпуно разумљиво сходно ситуацији у којој су се нашли. Немојте их кривити, али им помозите. Ваш утицај ће сигурно бити значајан за малишане. Погледајте шта можете урадити:

Ако се дете узнемири када покушате да помогнете

Ваше добре намере некада могу изгледати претерано за дете. Како бисте избегли то 'такмичење' са дететом, пробајте да поставите радознала питања. На пример, ако одговарају на неко отворено питање, пустите три до десет секунди након одговора да се дете пресабере. Уколико имају проблем да одговоре или дају погрешан одговор, најбоље је да кренете са ставом: - Хајде да проверимо шта је то наставница рекла, ако ти је нешто промакло' или 'Можда да још једном погледаш постављено питање.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Четири животе ситуације у којима никада НЕ СМЕТЕ ДА ЛАЖЕТЕ децу!

Ако дете не жели да учествује
Потрудите се да избегнете питање ' Како је у школи'. Уместо тога поразговарајте са дететом. 'Школа је потпуно другачија сада. Које би добре стране могао да извучеш? Шта је то што ти се не допада?'Ако је детету пресело да седи поред рачунара и учи, покушајте да време када је на паузи претворите у период без технологије. Цртајте, вежбајте или се прошетајте.

Ако детету све то много тешко пада

'Успећеш ти то' није добар став. Покушајте да питате полако да ли је све у реду, а потом се захвалите. Подстакните дете да говори емоције и објасните да је важно да се међусобно подржавате. Сваки проблем је лакши ако се подели.

Ако је детету досадно, пробајте да истражите у ком смислу. Можда им фали изазова, или пак не разумеју градиво. Ако мислите да је дете стварно у депресији или анксиозно, пробајте да пронађете стратегију, а уколико јепотребно обратите се и стручњаку.

Прочитајте још: Зашто је важно да дете оде на спавање до 21 час? Родитељи ово треба да знају

Ако дете не напредује

У тој ситуацији пробајте да порадите на дететовим способностима офлајн. Дајте му да препише листу намирница, да вам покаже круг, квадрат и сличне облике док се шетате. Пронађите креативан начин да лакше усвоји потребне вештине за школу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.