· · Коментари: 0
родитељство

Шта деца треба да знају о новцу? Важна правила за будућност

Свесно или не, некада као родитељи стварамо потпуно погрешну слику о новцу. Погледајте која уверења о новцу могу бити лоша за децу.

1610958845_Depositphotos_169979564_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Управљање новцем заиста може бити тешко за одрасле. Родитељи често нису свесни да начин на који се они односе према новцу може имати негативан утицај на њихову децу.

Прочитајте још: Принципи по којима ДЕТЕ УЧИ ДА ЧИТА: За неколико дана може да савлада ову вештину

Новац је табу тема

Многе породице имају систем у ком се о новцу не говори. Причање о њему се посматра као нешто срамно, што се прикрива и што не треба да буде тема. Немојте ћутати, разговарајте са дететом зашто сте на нешто дали новац, а на нешто ипак одлучили да не дате. Научићете га да располаже новцем.

Увек купујете оно што дете тражи
Ако увек купите детету оно што у тренутку затражи, то није добро за њега. Претворите ово у лекцију, уместо да истог трена купите играчку. Објасните детету да сте кренули у куповину намирница, а не играчака. Оне тренутно нису на листи за куповину. Ако је у питању нешто што дете истински жели, можете то претворити у рођендански, новогодишњи поклон, или пак објасните детету да ћете ставити на листу и купити када дође на ред.Некада је сасвим у реду и купити детету играчку на лицу места. Само немоте да дозволите да то постане навика.

Новац је увек ту

Много је важно да деца од малих ногу схвате да новац не расте на дрвећу. Почните са једноставним лекцијама - ако ово урадим, зарадићу. Касније, када мало порасту, деца могу штедети и правити сопствени фонд за нешто што им је потребно.

О новцу брину старији

Не мора бити тачно. Деца могу научити шта су приходи, а шта расходи. Можете се играти инвестирања, продавати лимунаду у комшилуку, правити распродаје...

Новац се увек веже за негативне емоције

Немојте дозволити да ваше дете има негативан став према новцу. Нека разоовор о новцу постане пријатна и лепа тема, уместо узнемирености и притиска.

Иако новац многим родитељима може изазивати страх, будите свесни да треба да промените емоцију према њему, како би и дете научило а га воли, уместо да га мрзи.

Јефтинија опција не вреди

Ово апсолутно не мора бити тачно. Поред оне скупе опције, погледајте да ли постоји повољнија, а једнако квалитетна. Врло често постоји. Научите томе дете кроз сопствени пример.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Посебан опрез за родитеље: Не стављајте беби траку на главу док спава

Ваша финанскијска ситуација је непроменљива

Породице које имају новчаних проблема обично више стављају акценат на оно што не могу да приуште уместо да размишљају на који начин то да остваре. Научите дете да немање новца није фиксирано. Постоје начини како да се заради и како да се изађе из финансијских проблема.

Штедња је све

Наравно, штедња јесте важна. Ипак, није добро учити децу да се сав новац штеди. Научите дете да новац који заради служи томе да се потроши, али рационално и на прави начин. Научите дете да се новац улаже и да служи да се добију добре ствари заузврат.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.