· · Коментари: 0
ДОБАР ПОЧЕТАК ДАНА

Шта је боље попити ујутру: Ђус или млеко? Ево одговора!

Чаша свежег сока од наранџе иде уз најчешћу слику здравог доручка и многима је незаобилазан део јутарње рутине.

1619714599_Depositphotos_337328994_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Али јесте ли се запитали да ли је то заиста најбољи избор?

Сок од наранџе 

Чаша сока од наранџе у просеку садржи 110 калорија и осигураће вам дневну дозу витамина Ц, антиоксиданса који штити кожу од сунца и мозак од опасних супстанци које се налазе у загађеном ваздуху. Ипак, превише наранџиног сока може даузрокује оштећење зубне глеђи.

Прочитајте још: ДАР ПРИРОДЕ који снижава лош холестерол, али може довести и до СМРТНОГ ИСХОДА! Ево како се конзумира ИНДИЈСКИ ОРАХ

Истраживање спроведено на Еастман Институту за орално здравље при Универзитету Рочестер показало је слабљење зубне глеђи за чак 84 посто код особа које пију сок од наранџе пет дана за редом. Слично деловање имају и остали воћни сокови због киселине коју садрже, а пуно гори избор је пити разне соде и енергетске напитке.

Млеко 

Чаша млека са 2 посто млечне масти осигураће вам 20 посто од укупне дневне потребе за протеинима и трећину потребне дневне количине калцијума. 

Истраживање је показало да особе које ујутру пију чашу млека, мање осећају глад до ручка. Калцијум помаже у регулацији хормона који контролишу телесну тежину, а није ни "агресивно" за ваше зубе попут сока од наранџе. 

Прочитајте још: Добра за срчане болести, али и срећу у животу. Колико црне ЧОКОЛАДЕ треба јести?

Стручњаци саветују да свакако бирате органско млеко, из домаћег узгоја без антибиотика и доданих хормона раста јер ће вам такво млеко осигурати и количину антиоксиданса коју садржи и сок од наранџе. 

Органско млеко садржи 75 посто више бета - каротена, 50 посто више витамина Е, антиоксиданса који јача имунолошки систем и може бити ефикасније у борби против неких врста рака и срчаних обољења, два до три пута више лутеина и око 70 посто више омега-3 масних киселина. 

Закључак стручњака: Пијте млеко за доручак!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.