· · Коментари: 0
ТЕСЛИН ЈЕЛОВНИК

ШТА ЈЕ ЈЕО НИКОЛА ТЕСЛА? Ово је ЈЕЛОВНИК славног научника + РЕЦЕПТ

Ово можда нисте очекивали, али то је јео Тесла.

1603987902_Nikola-Tesla.JPG
Фото: Пиксабеј

Доносимо вам неколико занимљивих података из живота славног научника Николе Тесле које је записао у својој аутобиографији (књига "Моји изуми: Аутобиографија Николе Тесле"), али и његов дневни мени који је, био објављен у старом научном часопису Елецтрицал Еxпериментер, за који је и сам Тесла писао неколико чланака.

Јеловник НиколеТесле у овим списима изгледа врло једноставно. За доручак је најчешће пио топло млеко и јео јаја које би сам спремио, за ручак углавном ништа није јео, а вечерао је стабљике целера, супу, пилетину и кромпир уз чашу лаганог вина, а за ужину парче сира или јабуку.

Прочитајте још: СВИ ЈЕ ВОЛИМО, а ево како се прави чувена КАРАЂОРЂЕВА ШНИЦЛА (ФОТО)

Стабљике целера богате су витаминима и минералима попут магнезијума, гвожђа, калцијума и калијума. Садржи пуно влакана, а мало масноћа и калорија, па се зато препоручује за регулисање метаболизма и очување здравља органа за варење.

Целер је биљка која има противупално и детоксирајуће дејство, па се зато препоручује код разних обољења.

Целер снижава крвни притисак, смањује ризик од неких облика карцинома (садржи лутеолин, једињење које смањује раст ц́елија рака у панкреасу), смањује упале, снижава холестерол, позитивно утиче на репродуктивно здравље мушкарца, побољшава варење и помаже код сагоревања масних наслага.

Прочитајте још: СВИ ЈЕ ВОЛИМО, а ево како се прави чувена КАРАЂОРЂЕВА ШНИЦЛА (ФОТО)

Најпознатији рецепт са стабљикама целера је чисто цеђени сок или мућени смути од стабљика целера који се препоручује пре доручка, али од овог лековитог поврћа можете направити и укусну и здраву супу.

Фото: Депозит

Рецепт за супу од целера

Састојци:

  • 1 црни лук
  • маслиново уље
  • 5 стабљика (листова) целера
  • кашика першуна
  • 2 чена белог лука
  • со, бибер

Прочитајте још: Плетена погача изазов за искусне домаћице: КОРАК ПО КОРАК (ФОТО/ВИДЕО)

Припрема:

Исецкајте на ситно бели лук, па га динстајте на маслиновом уљу на благој ватри све док не добије златкасту боју. Очистите стабљике целера, исецкајте и убаците у 1,5 литар воде.

Кувајте целер, па додајте издинстани црни лук. Када је целер скуван, после 20-ак минута, додајте и першун. Кувајте још 5 минута, па процедите, али сачувајте супу у којој сте целер кували.

Убаците у блендер састојке из супе и додајте два чена белог лука. Динстајте док не добијете јединствену кремасту масу. Додајте у крем супу 1 чашу чорбе у којој сте кували целер, со, бибер, па измешајте.

Ако желите течнију супу, додајте још мало воде. Такоше, у супу можете додати павлаку ли пармезан, по жељи.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.