Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
планета

Шта је узроковало ПОМЕРАЊЕ ЗЕМЉИНИХ ПОЛОВА? На првом месту ЛЕД

Ново истраживање показује да је отапање ледника, које је резултат глобалног загревања, од 1990-их узроковало значајне помаке у Земљиној оси ротације.

1620304136_Depositphotos_17169935_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Географски северни и јужни пол су тачке на којима оса ротације наше планете сече површину, али оне нису фиксне. Промене у расподели Земљине масе узрокују померање осе, а тиме и полова.

У прошлости су само природни фактори, попут океанских струја и преноса топлоте између истопљених стена у дубини планета, допринели су промени положаја полова.

Прочитајте још: НАЈБОЉА КУПОВИНА у историји - Шта је Петер Минојт купио за 25 долара! (ФОТО/ВИДЕО)

Међутим, ново истраживање показује да је од деведесетих година на померање полова утицао и губитак од око стотину милијарди тона леда годишње због климатских промена.

Положај полова се од 1980. померио за око 4 метра

Научници су установили да се смер поларног кретања 1995. године померио са југа према истоку и да је просечна брзина његовог кретања од 1995. до 2020. била 17 пута бржа него од 1981. до 1995. године. Положај полова се од 1980. померио за око 4 метра, пише Тхе Гуардиан.

Поларно кретање је геолошки феномен најчешће узрокован променама у протоку течног гвожђа у спољашњем језгру Земље, што резултира променама у оријентацији Земљиног магнетног поља, а тиме и положаја магнетног северног и јужног пола.

Од средине 20. века уочљиви су нагли пораст емисије гасова стаклене баште и раст нивоа мора, смањење броја дивљих животиња и трансформација земљишта пољопривредом и крчењем шума.

"Убрзани пад залиха воде на површини, који је резултат отапања ледењака, главни је покретач убрзања поларног кретања након 1990-их", закључили су научници из Института за географске науке и истраживање природних ресурса у склопу Кинеске академије наука.

Проблем је и испумпавање подземних вода

Истраживање је показало да је највећи део померања узроковало отапање ледника, али да је померању осе допринело и испумпавање подземних вода.

Прочитајте још: ИСПИРАЊЕ ЗЛАТА у Пеку - Треба вам само лопата, испитак и срећа! (ВИДЕО)

Подземна вода се природно налази испод површине, али када се једном испумпа и искористи за пиће или пољопривреду, већином на крају заврши у мору, што доводи до прерасподеле њене масе по површини Земље.

- Ова студија показује колико је снажна ова глобална промена, толико да може променити осу Земље. Међутим, ово померање није довољно велико да утиче на наш свакодневни живот. Могло би променити дужину дана, али само за неколико милисекунди - рекао је климатолог Винсент Хамбри са Универзитета Зüрицх у Швајцарској.

Неки стручњаци сматрају да би научна заједница због оваквих утицаја требало да прогласи нову геолошку епоху - антропоцен. Овај назив говори о геолошком раздобљу које је започело пре неких 200 година и које је обележено изразитим утицајем људске активности на екосферу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas