· · Коментари: 0

Шта је заједничко паровима који су заједно превазишли тешке тренутке?

Многе тешке ситуације лакше је прегурати и преболети у пару, али и за то морају да постоје одређени предуслови.

1615560307_Depositphotos_237929022_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Везе и бракови се не одвијају исто када је у животу партнера све у реду и када се наиђе на проблеме, али постоје оне које преживе тешке периоде и оне које пукну. А шта је то што их разликује, односно шта је потребно као рецепт за успех? Сазнајте у наставку шта кажу психолози о паровима који су успели.

Прочитајте још: Жена која се жртвује постане ДОСАДНА, а пажљив мушкарац је млакоња! Где је средина?

Прихватају се међусобно

Истраживања показују да је ово најважнији елемент успешних веза и да је уз њега лакше да се превазиђу многе препреке. Прихватање подразумева да неку особу волимо због тога каква је она у ствари, а не каква је наша представа и то важи у оба смера. Партнери који не покушавају да се промене међусобно већ цене све особине друге стране осећају се безбедно и емотивно и психички. Ово наравно не укључује случајеве када је неко лош према партнеру, јер тада не сме бити прихватања.

Познају себе

Захвални су
Поклањање пажње партнеру је важно, али важно је и да цените њега као особу и то што чини у вези. Захвалност треба показивати често, али само ако је искрена, и директно, на што дубљем нивоу. То значи бити свестан поступака и труда који партнер улаже у ваше заједничко функционисање. У успешним везама исказивање захвалности дешава се макар пет пута чешће од било које врсте негативне усмене размене. Односно, више ћете се потрудити око некога ако сте свесни свих његових квалитета и зато то треба понављати.

Реакције на стрес и тешке ситуације умногоме зависе од васпитања особе и начина на који су се проблеми решавали у њиховој породици. Оне су свакако индивидуалне, али биће много мање бурне и много разумније ако особа добро познаје себе, односно своја осећања. То касније условљава мању вероватноћу свађе међу партнерима, јер они знају када треба да застану и препусте простор другој страни. Не говоре многи људи без разлога да човек не може да воли неког другог ако не воли и не познаје себе.

Прочитајте још: Да ли знате идеалан број сексуалних партнера који би свака особа требало да има у животу?

Комуницирају отворено и директно

Многи добру комуникацију издвајају као кључни сегмент успешних веза, и то није без разлога. Тајне, заобилажење тема и претварање да се осећамо некако другачије од стварне ситуације никоме не доноси користи. Врло је битно направити разлику између онога како се осећамо у тренутку и онога што желимо да кажемо партнеру, јер многе свађе настају из неразумевања и нестрпљења. Ако заједно разговарате о сваком поступку или реченици која вас је повредила, изнервирала, растужила, лакше ћете постићи емотивну сигурност. У таквом окружењу нема тајни и нема претварања, већ све делите са партнером, и добро и лоше.

Заједно решавају проблеме

Без обзира на то да ли се неки проблем тиче само једног или оба партнера, они би морали да буду спремни да разговарају о томе без икакве предрасуде и обавезе. То значи бити посвећен, а не правити неку таблицу са резултатом и дугованим услугама. Заједничко размишљање о проблему лакше може да доведе до решења, а две особе су паметније од једне. Можда не морате сваки појединачни проблем решавати заједно, али када знате да вам партнер „чува леђа“ и спреман је да пружи руку помоћи, све је лакше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.