Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Шта је ЗДРАВСТВЕНА АНКСИОЗНОСТ и како је превазићи?

Да ли вас свако гребање грла или главобоља баца у очај и наводи да симптоме претражујете на Гуглу?

1598782424_Depositphotos_31715153_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Брига о здрављу је потпуно природна, али која је разлика између рационалног опреза и анксиозне преокупације? Здравствена анксиозност је претерана забринутост за здравље. До ње долази онда када страх да ћете се разболети постане толики да лоше утиче на свакодневни живот.

Прочитајте још: Како САН утиче на наше ЗДРАВЉЕ: Ево шта кажу ЛЕКАРИ

Фото: Пиxабаy

Преокупираност размишљањем о добијању озбиљне болести и безразложни страх и забринутост због неких симптома указују на здравствену анксиозност. На пример, свака главобоља се тумачи као тумор на мозгу, а бол у грлу или стомаку као знак ЦОВИДА-19. Најгоре од свега је то што анксиозност изазива физичке симптоме попут убрзаног рада срца, стезања у грудима, стомачних тегоба, главобоље и дрхтавице. Ти симптоми се могу погрешно протумачити као знаци опасних болести (срчани удар, рак желуца или мозга).

Константна забринутост за здравље може бити симптом анксиозног поремећаја.

Анксиозни поремећај погађа између 1,3 и 10% опште популације, а пођеднако је чест и код мушкараца и код жена. Забринутост за здравље такође може бити симптом свеобухватнијег анксиозног поремећаја, а подаци показују да је, у протеклих неколико месеци, он у значајном порасту.

Прочитајте још: ТРУДНИЦЕ које користе КАНАБИС због јутарње мучнине РИЗИКУЈУ страшан ПОРЕМЕЋАЈ

Како се здравствена анксиозност може препознати?

– Тражите дијагнозу на интернету онда када се не осећате добро. Заокупљени сте мислима да ћете добити неку тешку болест.
– Проверавате да ли има квржице или промене на телу не само редовно, већ превише често, па чак и више пута на дан.

Пронађите активности које ће вам помоћи да будете смирени и релаксирани!


– Сваки симптом тумачите као потврду најгорег могућег сценарија.
– Уверени сте да ћете оболети због генетских предиспозиција иако налази показују да не постоје реални разлози за то.
– Избегавате редовне лекарске контроле због страха да ће вам открити неку озбиљну болест.

Прочитајте још: Уље, ЧАЈ или СОК, зар је важно ШТА ПИЈЕТЕ, само нека ЛЕЧИ!

Фото: Депосит

– Брига о здрављу ремети друга подручја вашег живота. Не можете да спавате, немате апетит, недостаје вам концентрација или имате проблем у комуникацији са другим људима.

Добра вест је да постоје многи начини да се здравствена анксиозност превазиђе. Многи људи устручавају се да потраже стручну помоћ, а то је заправо најбоља ствар коју могу урадити. Истраживања показују да је когнитивно-бихевиорална терапија посебно ефикасна, али постоје и друге делотворне методе.

Ограничите време које проводите на друштвеним мрежама!

Прочитајте још: Како КЛИМА УРЕЂАЈИ утичу на наше здравље?

Пронађите активност која ће вам помоћи да будете смирени и релаксирани. То може бити јога, медитација, трчање или шетња природом. Ограничите време које проводите на друштвеним мрежама. Ако ваши симптоми нестану онда када се удаљите од рачунара, угасите ТВ и идите на тренинг. Не заборавите да је за ментално здравље важан добар сан, редовна физичка активност, адекватна хидратација и исхрана, као и повезаност са другим људима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas